Izvor: PRObjave.com, 18.Okt.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Povodom međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, Mreža organizacija za decu Srbije – MODS ukazuje da u Srbiji i dalje 140 000 dece živi ispod linije siromaštva!
Porodice sa decom su u većem riziku od siromaštva od ostalih, a finansijska podrška porodicama sa decom u Srbiji je daleko manja nego u ostalim zemljama u okruženju.
Jedina mera za smanjenje siromaštva dece u našoj zemlji je dečiji dodatak koji je i dalje izuzetno nizak, a i pored toga veliki broj domaćinstava koja su siromašna ne prima dečije dodatke – troje od petoro dece koja imaju prava na dečije dodatke ne ostvaruje to pravo.
Siromaštvo u porodici direktno negativno utiče na razvoj dece umanjujući im mogućnosti za razvijanje punih potencijala, negativno se odražava na zdravlje i brigu o zdravlju, obrazovanje, socijalnu uključenost pa i sisteme vrednosti.
Kod siromašne dece starosti do 5 godina, gotovo svako deseto dete zaostaje u rastu zbog neadekvatne ishrane. Među najbogatijima je ovo tek jedno u tridesetoro dece.
Obuhvat dece vrtićima u uzrastu od 3 do 5 godina je preko tri puta manji kod najsiromašnijih u odnosu na najbogatije porodice. Deca siromašnih na tom uzrastu najčešće odrastaju bez dečijih knjiga, kasnije ne završavaju na vreme osnovnu školu, u manjem procentu upisuju srednju školu (62% prema 94% iz grupe najbogatijih). Deca koja rastu u siromaštvu mnogo češće stupaju u brak pre 18 godine (21% prema 1% iz najbogatijih porodica) i postaju roditelji nove siromašne dece (16% adolescentkinja uzrasta 15-19 godina su već majke).
Nažalost, to je svakodnevnica više od 140 000 dece u Srbiji. Krug može da se prekine!
Mreža organizacija za decu Srbije predstavila je u junu ove godine kratku analizu finansijske podrške porodicama sa decom u Srbiji gde su izdvojene ključne poruke usmerene ka državnom vrhu:
• sadašnja izdvajanja za decu nisu dovoljno efikasna niti prepoznata kao mere za povećanje kvaliteta života.
• za smanjenje siromaštva dece nije dovoljna samo finansijska podrška već i uvezivanje sa uslugama kao dugoročna i sistemska rešenja,
• nikako se ne smeju smanjivati stavke koje se odnose na izdvajanja za decu,
• sa rastom prihoda potrebno je povećavati finansijsku podršku namenjenu deci i porodicama sa decom
Podrška porodici mora biti sistemska i sveobuhvatna na svim nivoima. Same mere podrške pre svega treba da budu preventivne, pogađajući uzrok, a ne posledične koje saniraju probleme, što je daleko teže, a ponekad i neizvodljivo naročito kada se radi o ranom razvoju dece.
Zato je neophodno da briga o deci bude prioritetna tema, jer nedovoljna briga o deci i mladima ostavlja višestruke dugoročne posledice na opštu populaciju jedne države.
Udruzenje RODITELJ
Tc Zemunikum, lokal 44
11000 Beograd
Tel: 011 3165 375
Fax: 011 3165 376
Email: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Kontakt:
Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Mob: 064 32 92 040
Email: info@roditelj.org
Pogledaj vesti o: Dečji dodatak

Nastavak na PRObjave.com...






Povezane vesti

Više od 100.000 stanovnika u Srbiji ispod granice siromaštva

Izvor: Politika, 18.Okt.2012

Veliki broj osoba u srednjoj životnoj dobi dobija novčanu socijalnu pomoć, što ukazuje na to da je nezaposlenost uzela maha. ..Svaka deseta osoba u našoj zemlji dobija neku vrstu socijalne pomoći od države, govori statistika Ministarstva rada i socijalne politike, koja svedoči da u ovom momentu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.