Kuburović: Uskoro potpuna realizacija projekta e-beba 2

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Uskoro potpuna realizacija projekta "e-beba 2"

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu da je u planu potpuna realizacija projekta "e-beba 2", koji, kaže, omogućava mladim roditeljima da što pre ostvare pravo na dečiji dodatak.

"Nadam se da ćemo uskoro sa Ministarstvom za rad potpisati protokol koji će podrazumevati da se projekat "e-beba 2" realizuje širom zemlje", rekla je Kuburović na ministarskom panelu "eSerbia".

Govoreći o pravosudnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << e-sistemu, Kuburović je rekla da je zadovoljna digitalizacijom koja je sprovedena u Ministarstvu pravde, a koja je započela, podsetila je, u oktobru 2017. godine.

"U toj oblasti najviše sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa njima postoji najobimnija razmena podataka koja se odnosi na kaznenu evidenciju i registar prebivališta", podvukla je Kuburović.

Kaže da je sa MUP-om razmenjeno oko 370.000 e-upita kada je reč o prebivalištu, a kada je reč o kaznenoj evidenciji do sada je bilo, ističe, oko 100.000 upita.

"Verujem da, kao što su javni beležnici i javni izvršitelji prihvatili ovaj sistem, da će sudovi i tužilaštva isto pristupiti. Na žalost, još postoje organi koji ne žele da koriste ovo, ne znamo šta je razlog tome, možda da imaju opravdanje da postupci duže traju", ukazala je Kuburović.

Govoreći o e-katastru, Kuburović je istakla da je uvođenjem tog sistema građanima ušteđeno ogromno vreme, jer su nekada za uknjižbu nepokretnosti morali da posete čak šest šaltera, a danas sve obave na jednom mestu kod javnog beležnika koji ima pristup e-katastru.

Ukazala je da je za funkcionisanje tog sistema preduslov bio uvođenje javnih beležnika, koji, kaže u Srbiji postoje od 2014. godine.

"E-katastrom smo pokazali stranim investitorima da se u Srbiji uvodi pravna sigurnost. Takođe, više niko ne može da Vam kuca na vrata i govori o naplati duga koja nije vaša", podvukla je Kuburović.

Uvodimo E aukciju, neće se znati kupac do uknjižbe

Kuburović je najavila danas, na Digitalnom samitu zapadnog Balkana, da će se ove godine raditi i na razvijanju platforme e aukcija i da se kupac u javnim prodajama neće znati sve do uknjižbe nepokretnosti na ime kupca.

"Ove godine nas očekuje razvijanje platforme e aukcija. Planiramo dosta toga da radimo, početak je razvijanje platfome za e aukciju. Ovih dana se često pominje postupak izvršenja za prodaju neporketnosti. Cilj je da sve ide on lan", navela je ministarka.

Kaže da se do poslednjeg momenta neće znati ko su učesnici, da će oni biti žaštićeni i da će putem šifre imati mogućnost pristupa platformi.

"Dok se ne sprovede postupak licitacije i prodaje i dok se lice ne ukljiži u katastru, neće se znati ko je kupac. To omogućava svima koji ispunjavaju uslove da učestvuju na licitaciji i da ne slušamo više priče da su moguće zloupotrebe i da su pojedinici onemogućeni da učestvuju u javnim prodajama".

Kuburović ističe da će sa e aukcijom ceo postupak biti transparentan, siguran i zaštićen.

Rekla je da će se raditi dalje na omogućavanju sudovima i tužilaštvima da budu efeikasniji i da će biti uvedena elketronska oglasna tabla za dostavu.

"Više nećemo koristiti drvene table u sudovima gde ima i preko 1.000 rešenja. Građani će biti obavešteni preko elektrnska oglasna tabla i više neće biti izgovra da neko nesto nije primio", kazala je ministarka.

Navela je da će se razvijati aplikacija Esud kako bi se potpuno digitalizovao sudski postupak, tako da građani nijednom neće morati da pojavljuju u sudu, pošto će razmena tužbi i sve drugo ići elektrosnkim putem.

Kuburović dodaje da je to sada uvedeno samo u Upravnom sudu i da će se ove godine ta platforma razvijati i za privredne sudove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.