Svetski dan sušija u našoj zemlji – Glovo otkriva da je u Srbiji prošle godine naručeno duplo više sušija

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Jun.2023, 17:47

Svetski dan sušija u našoj zemlji – Glovo otkriva da je u Srbiji prošle godine naručeno duplo više sušija

Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava pristup najrazličitijim vrstama proizvoda i jela na zahtev, obeležavao vaj dan presekom ljubavi Srbije prema ovom popularnom jelu, odnosno ko, kada i kako najviše voli suši – prema podacima ove kompanije za 2022. godinu.

Podaci Glovo kompanije pokazuju da je tokom 2022. godine suši u Srbiji isporučen ukupno skoro 84.000 puta, što je duplo više nego 2021. U prilog činjenici da suši brzo postaje omiljena hrana u našoj zemlji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ide i činjenica da je Srbija druga zemlja po potrošnji sušija u regionu Jugoistočne Evrope, posle Rumunije. Čak 16% ukupne regionalne potrošnje dolazi iz Srbije!

Glovo statistika pokazuje da je takozvani Zlatni minut, odnosno minut kada je naručeno najviše sušija tokom cele godine, bio u nedelju, 8. maja 2022. godine, tačno u 12.56 časova, kada je zabeleženo neverovatnih 50 porudžbina ove tradicionalne japanske poslastice. Veliki broj porudžbina zabeležen je i na Dan žena, 8. mart – što ukazuje da je suši očigledno veoma lepo iznenađenje za dame!

Inače, meseci kada smo naručivali najviše sušija bili su decembar (9,8%), mart (8,73%) i januar (8,62%). Statistika pokazuje i kada obično jedemo suši. Ovde je reč o večernjim satima, kada je najveći broj porudžbina, čak 35,6%, zabeležen između 18 i 20 časova, a možemo slobodno reći da je suši planiran uglavnom kao večera petkom (16,33%), subotom. (15,37%) i nedeljom (15,12%).

U 2022. godini potražnja za sušijem porasla je za čak 109 %, što je Srbiju svrstalo na sedmo mesto na listi od svih 25 zemalja u kojima je Glovo prisutan. Za to sunajzaslužnija tri grada u kojima se najviše jede suši, a to su Beograd sa neverovatnih 81,25 odsto svih porudžbina, zatim Novi Sad sa 16 odsto, kao i Niš.

U odnosu na 2021. godinu, naredna godina je donela povećanje porudžbina sušija od 507% u Borči, 156% u Novom Sadu i 96% u Nišu.

Na prvom mestu u Srbiji je nigiri losos, zatim nigiri škampi i maki losos, dok se generalno najviše naručuju nigiri, maki i sašimi, a 2022. godine ubedljivo najveći rast popularnosti doživeo je uramaki suši, koji je zabeležio čak 354 % više porudžbina.

Glovo je podelio još jedan kuriozitet u statistici, a u pitanju je najveći ljubitelj sušija kod nas koji je tokom 2022. naručio ovo jelo čak 600 puta, što je otprilike 12 sušija svakog vikenda!

Počeci sušija kakvog danas poznajemo nastalisu u 17. veku u Japanu, od jela zvanog narezuši. Bila je to usoljena riba koja se nekoliko meseci držala u fermentisanom sirćetu. Velik arazlika u odnosu na današnji suši bila je činjenica da se pirinač iznarezušija odbacivao i da se jela samo riba.

U poslednjih trideset godina, suši je doživeo globalnu popularnost kada je postao omiljena hrana na svim kontinentima. Tako je i sa našom zemljom, pa je Glovo podelio podatke ko, kada i kako najčešće jede suši u Srbiji!

Glovo

Ovaj pionir među aplikacijama za dostavu nudi više kategorija i povezuje kupce sa kuririma i kompanijama poput lokalnih restorana, prodavnica i supermarketa, apoteka i uličnih maloprodajnih radnji. Glovo vizija je da omogući baš svakome lak pristup baš svemu u gradu. Glovo misija je da se na taj način pobrine da korisnici uživaju u svemu onome što žele, kada i gde god to požele. Glovo je stigao iz Barselone gde je nastao 2015. godine, a danas posluje na 25 tržišta Evrope, centralne Azije i Afrike.

Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.