Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Izvor: 011vodič.com, 14.Feb.2020, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Pravoslavci danas proslavljaju Svetog Trifuna, katolici Svetog Valentina, a svi zajedno, naročito mlađi deo populacije, obeležavaju Dan zaljubljenih. Iako se tokom proteklih godina vodi mnogo polemika o tome koji praznik treba slaviti, mišljenja su i dalje podeljena.

Sveti Trifun je praznik koga obeležavaju pravoslavni vernici i posvećen je mučeniku Trifunu, čuvaru vinograda i drugih useva, ali i zaštitnik naselja od >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << poplava ili grada. U vinogradarskim krajevima Vojvodine i Srbije on je često slava vinogradara i gostioničara.
Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da porežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, kako bi grožđe dobro rodilo. Ako na praznik Svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina, a ako bude vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Sveti Valentin je praznik koga obeležavaju katolici i ovim praznikom slave uspomenu na episkopa Valentina koji je pogubljen zbog venčanja jednog para u eri Rimskog carstva. Naime, Klaudije Drugi, rimski car, smatrao je da su oženjeni muškarci loši vojnici i zbog toga je zabranio venčanja. Valentin se oglušio o njegove naredbe i venčao jedan zaljubljeni par, zbog čega je osuđen na smrt.
Legenda kaže da je Valentin pre pogubljenja posao tajno pismo ćerki svoj tamničara u znak zahvalnosti za pažnju koju mu je ukazala. Pismo je završio pozdravom “Od tvog Valentina”, koji se i danas praktikuje. Zato je on postao pokrovitelj zaljubljenih i to još u 14. veku. 

Dan zaljubljenih mnogi nazivaju i “praznikom konzumerizma”, jer se na ovog dana, širom sveta, pošalje preko milijardu čestitki, a zanimljivo je reći da se u viktorijanskoj eri smatralo da čestitka na ovaj dan donosi nesreću. Novac se troši i na poklone i večere; muškarci troše dvostruko više novca od žena.
Sve u svemu, želimo vam da Dan zaljubljenih ili dan jednog od ova dva sveca provedete u miru i ljubavi.  


Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Kišovito za Svetog Trifuna, vinogradari kažu da će biti rodna godina

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2020

Dok katolički vernici slave Svetog Valentina, zaljubljeni i Dan zaljubljenih, oni pravoslavne veroispovesti slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze, koja je i najčešća slava vinogradara i vinara. Sudeći po današnjem vremenu i narodnim verovanjima, vinogradari mogu da očekuju dobru godinu.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.