Slava u Velikom Drenovcu

Izvor: RTS, 04.Jun.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slava u Velikom Drenovcu

Sveti car Konstantin i carica Jelena slave se u istoimenoj crkvi u Velikom Trnovcu kod Bujanovca. U selu u kojem skoro pola veka nema srpskih porodica, na taj dan se okupljaju pravoslavni vernici da nastave tradiciju.
Svakog 3. juna otvaraju se vrata hrama, služi se svečana liturgija. U dvorištu crkve okupe se vernici, nekadašnji stanovnici Trnovca, meštani okolnih sela, Bujanovčani.

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradiciji, posle liturgije i litije, bira se domaćin slave. On priprema trpezu ljubavi. Ove, kao i prethodne godine, odabrana su dvojica domaćina.
"Moji preci su baš iz ovog sela, tu u  blizini je i stara kuća u kojoj smo živeli", kaže kum slave Dejan Menković. "Mnogo mi znači jer se duh mora nastavljati i živeti."
Boban Akić, takođe kum slave, kaže da je to za njega velika čast.
Crkva posvećena Svetom caru Konstantinu koji je zabranio progon hrišćana i njegovoj majci Jeleni podignuta je u 20. veku, na temeljima stare crkve iz doba Nemanjića. U dvorištu se nalaze i nadgrobni spomenici.
"Hram, evo već petnaestak godina, nema nikakvih oštećenja", naglašava protojerej Novica Nikolić, paroh bujanovački. "Ranije ih je bilo, ali nadam se da su ta vremena iza nas."
Protojerej je još jednom podsetio na reči patrijarha Pavla: Ima mesta za sve nas pod ovom kapom nebeskom, samo budimo ljudi. Ne više od toga, ne ni manje od toga.  
rts.vranje@rts.rs
017 424 945
 
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.