Sami ste na Dan zaljubljenih? To i nije tako loše

Izvor: B92, 13.Feb.2014, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami ste na Dan zaljubljenih? To i nije tako loše

Kako se Dan zaljubljenih približava, mnoge osobe koje nemaju partnera počinju da osećaju samosažaljenje.

Na dan kad većina parova slavi svoju ljubav, usamljenici se mogu osećati izolovano i usamljeno, kažu istraživači

Međutim, ne bi trebalo da brinu, jer je to možda dobro za njih.

“Istraživanja u poslednjih deset godina ukazuju da je usamljenost nešto više od ličnog doživljaja, jer može pomoći pojedincu da se bolje prilagodi specifičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovima okruženja”, kaže Džon Kaciopoat i njegov tim sa Univerziteta u Čikagu.

On u izveštaju objavljenom u žurnalu Cognition and Emotion piše da zahvaljujući usamljenosti ljudi povećavaju verovatnoću da prenesu svoje gene.

“Bol koji osećaju usamljene osobe služi da obnovi veze koje su nam potrebne za opstanak i povećaju poverenje u društvo i kolektivnu akciju”, dodaje on.

Međutim, postoje i loše vesti – istraživači kažu da usamljenike drugi gledaju negativno u pogledu njihovog psihosocijalnog funkcionisanja, pa čak i aktraktivnosti.

“U društvu, osobe koje nisu usamljene imaju negativan odnost prema usamljenima, što utiče na to da se osećaju još više izolovano”, pišu istraživači.

“Štaviše, pojedinci ocenjuju osobe suprotnog pola, koje su usamljene, i kao manje društvene.”
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sami ste na Dan zaljubljenih? To i nije tako loše

Izvor: B92, 13.Feb.2014

Kako se Dan zaljubljenih približava, mnoge osobe koje nemaju partnera počinju da osećaju samosažaljenje...Na dan kad većina parova slavi svoju ljubav, usamljenici se mogu osećati izolovano i usamljeno, kažu istraživači..Međutim, ne bi trebalo da brinu, jer je to možda dobro za njih...“Istraživanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.