BEZ BRIGE: Nije strašno ako ste sami na Dan zaljubljenih

Izvor: Kurir, 13.Feb.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ BRIGE: Nije strašno ako ste sami na Dan zaljubljenih

Kako se Dan zaljubljenih približava, mnoge osobe koje nemaju partnera počinju da osećaju samosažaljenje, iako ne bi trebalo

Na dan kad većina parova slavi svoju ljubav, usamljenici se mogu osećati izolovano, kažu istraživači

Međutim, ne bi trebalo da brinu, jer je to možda dobro za njih.

Istraživanja u poslednjih deset godina ukazuju da je usamljenost nešto više od ličnog doživljaja, jer može pomoći pojedincu da se bolje prilagodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << specifičnim uslovima okruženja”, kaže Džon Kaciopoat i njegov tim sa Univerziteta u Čikagu.

On u izveštaju objavljenom u žurnalu Cognition and Emotion piše da zahvaljujući usamljenosti ljudi povećavaju verovatnoću da prenesu svoje gene.

Bol koji osećaju usamljene osobe služi da obnovi veze koje su nam potrebne za opstanak i povećaju poverenje u društvo i kolektivnu akciju”, dodaje on.

Međutim, postoje i loše vesti – istraživači kažu da usamljenike drugi gledaju negativno u pogledu njihovog psihosocijalnog funkcionisanja, pa čak i aktraktivnosti.

U društvu, osobe koje nisu usamljene imaju negativan odnost prema usamljenima, što utiče na to da se osećaju još više izolovano”, pišu istraživači.

“Štaviše, pojedinci ocenjuju osobe suprotnog pola, koje su usamljene, i kao manje društvene.”

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.