Izvor: RadioCity.rs, 24.Nov.2020, 01:34

Prva niška gimnazija Stevan Sremac slavi 142. godišnjicu

Sonja s ponosom ističe da u njenoj porodici  postoji dugogodišnja tradicija –  kada neko iz naše porodice stasa u srednjoškolca on upisuje Prvu nišku gimnaziju.  Ja sam logično nastavila taj niz. U njoj sam provela najlpeše tinejdžerske dane. Gimnaziju pamtim po lepom: prvoj ljubavi, prijateljstvima koja traju i danas i trajaće celog života, nekim mudrim izrekama profesora kojih se i dan danas setim. Volela bih da sutradan i moja deca nastave tradiciju, zaključuje sagovornica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << /> Nekadašnja učenica, Jovana kaže da su to bili dani za pamćenje. Bila sam u generaciji upisanih 2001. godine, đak generacije, tako da sa ocenama nikada nisam imala problem, ali sam vrlo često svedočila malim, ljudskim gestovima naših profesora prema malo lošijim đacima, od kojih su danas mnogi fanstastični stručnjaci u svom poslu, započinje svoju priču Jovana, nekadašnja učenica. Učili su nas da budemо pre svega ljudi. Poštovali su naše mangupluke i mnogo češće nagrađivali to kada jedni prema drugima ispadnemo drugari, nego dobro naučenu lekciju, priča ona. Ističe da sada nakon decenije i po shvata da je biti gimnazijalac lepa čast i da bi volela da učenici taj status nose sa ponosom i osmehom, ali da ne zaborave da pored obaveza uživaju u svakom školskom danu, prijateljstvima, nestašlucima, uspesima i svetloj strani odrastanja.
Sećanje na gimnazijske dane sa nama je podelila i jedna Ana. Bili smo složni, svi za jednog jedan za sve. Kada smo se spremali za neko ispitivanje, okupljali bismo se i učili zajedno, onaj ko je bio bolji iz nekog predmeta podučavao je ostale. A kada bismo uspešno prošli sve testove zajedno bismo slavili i to je bio na zavidnom nivou, kaže kroz smeh.
Ipak, moja najlepša sećanja na školske dane vezana su za maturu, kaže sagovornica i objašnjava: valjda zbog toga što smo još onda, pre 16 godina bili pravi revolucionari, bundžije. Nismo hteli da pristanemo na proslavu maturske večeri onako kako nam je nametnuto, jer smo pre toga otišli na matursku ekskurrziju koju mi nismo izglasali. Mladi i buntovni, pokrenuli su peticiju koju je potpisao svaki učenik iz svih šest odeljenja. Sami su organizovali matursko veče i naljutili tadašnjeg direktora. Bio je jako ljut što smo se oglušili o njegovu odluku, bilo je kao u onom domaćem filmu znate, priča sagovornica. Profesorima je zabranio da prisustvuju našoj proslavi. Došli su svi do jednog.  Nekada smo im zadavali glavobolje, ali oni su od nas napravili ljude kakvi smo sada i zbog toga smo im jako zahvalni.
Prva niška gimnazija „Stevan Sremac”  najstarija je gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost gimnazija je započela deset meseci nakon oslobođenja Niša od Turaka, 1. oktobra 1878. Najpre u skromnim uslovima jedne privetne kuće, a potom u novoizgrađenom objektu u kome se i danas nalazi, u istom prostoru zajedno sa gimnazijom „Bora Stanković“.
 142.  jubilej  biće obeležen nizom aktivnosti

U školi kažu da će jubilej, ove godine, biti obeležen na malo drugačiji način, te da su učenici i profesori osmislili  čitav niz aktivnosti. Članovi školskog hora, koji tradicionalno otvara obeležavanje Dana škole, ove godine su pod vođstvom nastavnika muzičke kulture, Marije Vasić i Martina Mitića, pevali u svojim domovima, a video snimak njihovog izvođenja dela „Tango to Evora“, biće dostupan onlajn.
Gimnazijalci su osmislili i projekat ozelenjavanja škole; humanitarnu akciju za NURDOR; izložbu, minerala, modela reljefa i vulkana iz geografije kao i postere na kojima će predstaviti savremenike čuvenog Sremca.
Učenici vični programiranju su zajedno sa profesorima izradili novi sajt škole, koji bi uskoro trebalo da počne sa radom. Profesori izbornih programa su sa učenicima izradili  veliki QR kod koji posetioce vodi direktno na školski sajt. Taj QR kod nalaziće se na kapiji na ulazu u školu pa će tako svi zainteresovani moći veoma lako da pristupe informacijama vezanim za istorijat, rad i svakodnevni život u školi, kažu u Gimnaziji.

U holu škole će povodom godišnjice biti izloženi radovi nastali u okviru likovnog i literalnog konkursa „Moja škola snova“. Pored toga profesori informatike pripremili su svojevrsnu onjaln brošuru o životu i radu u školi. Dok su profesori umetnosti zajedno sa učenicima dizajnirali i izradili napepnice sa mudrim mislima istorijskih velikana.
Profesori stranih jezika su sa učenicima pripremili poster prezentacije (zidne novine, stihovi i citati slavnih ličnosti na originalnim jezicima, prezentacije stranih jezika i kultura i civilizacija kojima pripadaju). Dok je Nebojša Jovanović, bivši đak gimnazije i ove godine obezbedio stipendije za učenike koji se ističu u znanju stranih jezika.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.