Ovacije za Seviljskog berberina

Izvor: RadioCity.rs, 26.Feb.2015, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovacije za Seviljskog berberina

U punoj sali niškog teatra u ponedeljak, 23. februara, premijerno je izvedena opera „Seviljski berberin“. Pretpremijera je bila u petak, 20. februara, baš na dan kada je pre 199 godina ova opera premijerno izvedena u Rimu, a dirigovao je i njen autor Rosini.
Na sceni su ravnopravni bili profesori i studenti koji su sa mnogo ljubavi, energije i entuzijazma radili nekoliko meseci na operi, a publika je dugim aplauzom i osmesima nagradila njihov trud, i povratak opere u grad na Nišavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << /> Opera se vratila na kulturnu scenu Niša
Ono što učesnici „Seviljskog berberina“, koji je izveden na srpskom jeziku, posebno ističu je to što su u projektu učestvovale tri značajne institucije kulture u Nišu, a to su Narodno pozorište, Simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti.
„Niš je imao operu pre 60 godina, kada je pokrenuo dr Ilija Marinković, jedan od prvih dirigenata Simfonijskog orkestra. Mislim da posle skoro 60 godina i zaslužujemo obnovu opere. Lako je prekinuti nešto i rad na nečemu, ali je teško pokrenuti nešto novo. Ovo je veliki događaj i nadam se da će i Nišlije prepoznati taj značaj, kao što smo svi mi koji radimo u kulturi, prepoznali ovu ideju kao dobru“, rekla je direktorka Simfonijskog orkestra Vesna Bratić.

Reditelj opere je Ivan Vuković, koji je potpisao i režiju „Slepog miša“, a dirigent je Milena Injac.
„Drago mi je da nakon „Slepog miša“, radimo operu koja je ujedinila sve profesionalne snage, ne samo profesore i studente Fakulteta umetnosti, već ponovo Narodno pozorište i ovoga puta i Simfonijski orkestar. Očekujem da ćemo imati dobru predstavu koja će zaživeti ove sezone“, rekla je Milena Injac.
Opera koja je pripremana sa velikim entuzijazmom, i na pretpremijeri i na premijeri doživela je veliki uspeh. U glavnim ulogama su mecosopran Aleksandra Ristić u ulozi Rozine, tenor Saša Arsenkov u ulozi grofa Almavive i mladi Nikola Mikić u ulozi Figara.

„Samim tim što je to komična opera, ona dobija na kompleksnosti, jer je komediju najteže izvesti i nasmejati publiku. Nadam se da će „Seviljski berberin“ uneti malo pozitivne energije i doneti osmeh na lice naše publike“, rekla je Aleksandra Ristić, koja je kao i ostali uživala u radu na operi.
Na pripremi opere radilo se od oktobra prošle godine, a u njenom radu je učestvovalo više od 120 ljudi, umetnika na sceni, ali i tehničara iza nje. Tokom rada na predstavi muzičari su vežbali na sve tri lokacije, jer nije bilo uslova za zajedničke probe. To je ponovo otvorilo pitanje adekvatnog prostora za izvođenje ovakvih dela.
„Veliki gradovi se upravo prepoznaju po kulturnim programima. Mi smo već dokazali i u godini Konstantina Velikog, šta možemo da napravimo sa „9. simfonijom“, ali to ne bismo uspeli da nemamo Letnju pozornicu u Tvrđavi , Mi smo spremni za velike izazove i za velike stvari, ali nam nedostaje velika scena, nedostaju nam velika infrastrukturna rešenja“, rekla nam je direktorka Fakulteta umetnosti i dirigent, Suzana Kostić.

Opera se vratila na kulturnu scenu Niša, a „Seviljski berberin“ započeo svoj život ove sezone. Prva repriza „ Seviljskog berberina“ je 30. marta.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.