Izvor: eKlinika.rs, 26.Nov.2020, 10:11

Zašto nam lekari propisuju baš ovu kombinaciju suplemenata u borbi protiv COVID-19

Trenutni protokoli za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa su različiti za različite forme bolesti. Kod pacijenata sa pozitivnim testovima, bez ili sa veoma blagim simptomima, i bez udruženih hroničnih bolesti, preporučuje se samo vitaminska i simptomatska terapija, dok se, na primer, kod pacijenata sa blagom kliničkom slikom, uz vitamine, uvodi i antikoagulatna i >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << antivirusna terapija.
Ove lekove nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, već tok terapije određuju lekari.
Unositi vitamine i kroz hranu i suplemente Vitaminska terapija je svakako nešto što možemo i sami da kupimo u svakoj apoteci, ali da li je neophodno da ih uzimamo i kao prevenciju ako nismo pozitivni?
Svakako je u borbi protiv infekcije ključan imunitet – i u prevenciji i u lečenju. Vitamini i mikronutritienti su važni za rad imunog sistema i treba prvenstveno da se trudimo da sve unosimo ishranom, odnosno namirnicama koje su bogate potrebnim nutritijentima.
Pročitajte više o zdravoj ishrani u vreme pandemije korone
Vitamin C i jak imunitet su u kiselom kupusu
5 eliksira za bildovanje imuniteta u vreme korone
Detaljan vodič za ishranu u vreme pandemije
Preporuke su da se tokom pandemije poveća unos vitamina i preventivno. Prema trenutnim protokolima za lečenje korone, vitaminska i suplementarna terapija se sastoji od vitamina C, D i A, cinka i alfalipoinske kiseline.
Vitamin C Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za ljudski organizam. Veoma je jak antioksidant i ima i protivupalno dejstvo, i štiti ćelije od oštećenja. Preporučena dnevna doza C vitamina za decu od 4-8 godina je 25 mg, od 9-13 godina 45 mg, za decu od 14-18 godina i za žene 75 mg, za odrasle muškarce 90 mg, za trudnice 85 mg a za žene tokom laktacije 120 mg.
Dobri izvori vitamina C su citrusi, paprike, jagode, brokoli, ribizle…
Kod potvrđene infekcije covid 19, savetuje se unos dva grama vitamina C, ukoliko ne postoje bubrežne smetnje.
Ali, iako je vitamin C esecijalni nutritijent za naš organizam, preterane količine mogu da budu štetne po organizam, i da izazovu dijareju, mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i glavobolju. Zato je važno da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja većih količina ovog vitamina što je neophodno samo ukoliko vam je potvrđena infekcija korona virusom.
Vitamin D Mnoge studije se trenutno bave izučavanjem povezanosti vitamina D i korone. Iako se ovaj vitamin do sada spominjao samo u kontekstu jačanja kostiju, zuba i mišića, mnoge studije su u prethodnim decenijama otkrile da vitamin D igra i ključnu ulogu u radu imunog sistema.
Naše telo samo proizvodi vitamin D pod uticajem sunčevih zraka, pa je šansa da imate manjak ovog vitamina manji tokom sunčanih meseci. Što se tiče hrane, nema mnogo namirnica koje sadrže vitamin D (masna riba, goveđa džigerica – ali u veoma malim količinama), pa je zato neophodno da se, posebno tokom zime, uzima suplementacija.
Preporučene dnevne doze vitamina D za odrasle osobe su 400-1000 jedinica, mada su neke studije pokazale da je bezbedno uzimati i doze do 4000 jedinica. I dalje ne postoji studija koja sa sigurnošću tvrdi da li vitamin D ima udela u lečenju korone i koje su tačne preporučene doze.
Međutim, trenutno u okviru protokola za lečenje potvrđene korone stoji preporuka da se daje Alpha D3 (analog vitamina D) u dozi od 2mcg.
Cink Cink dokazano utiče na imuni sistem i razne metaboličke funkcije. U toku su i studije koje proučavaju važnost cinka u prevenciji i lečenju korone, ali trenutno još uvek nema podataka. Preporučen dnevni unos cinka za muškarce je 11 mg, a za žene 8 mg. Kao što važi i za ostale suplemente, moguće je predozirati se cinkom. Preterane količine cinka dovode do kontra-efekata – pada imuniteta, pada nivoa bakra, pada nivoa HDL („dobrog“ holesterola). Znaci predoziranja cinkom su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, bolovi u stomaku…
Vitamin A Vitamin A je neophodan za vid, nastanak ćelija, imunitet i integritet sluznica i kože. U protokolu za lečenje korone, preporučuje se korišćenje ovog vitamina u vidu kapi za nos, dva puta po dve kapi, pogotovo u slučaju anosmije – gubitka čula mirisa.
Alfalipoinska kiselina Ova supstanca nalik vitaminu je jak antioksidant i primarno se koristi kao suplementacija kod dijabetesa za zaštitu nerava od oštećenja. U prethodnom periodu objavljeno je nekoliko studija na temu alfa-lipoinske kiseline i korone, iako neke ukazuju na smanjenje zapaljenskog odgovora kod obolelih, sve studije su previše malog obima da bi bile od značaja.
I pored toga, ALA se nalazi u protokolu za lečenje pacijenata sa potvrđenom koronom, u preporučenoj dozi od 200mg dnevno.
Zaključak je da sve navedene vitamine i mikronutritiente treba da se trudimo da unosimo u dovoljnim količinama prvenstveno ishranom, tokom celog života i nevezano za koronu, s obzirom da nas oni štite od mnogih bolesti potpomažući pravilan rad našeg imunog sistema.
Tokom infekcije koronom, neophodno je da uzimamo malo veće količine ovih preparata, i preventivno i tokom lečenja, ali nikako ne treba preterivati.
 
Članak Zašto nam lekari propisuju baš ovu kombinaciju suplemenata u borbi protiv COVID-19 se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.