Izvor: eKlinika.rs, 30.Apr.2021, 15:01

Prva serija covid 19 vakcina za životinje proizvedena u Rusiji

Ruski Federalni centar za zaštitu zdravlja životinja proizveo je prvih 17.000 doza vakcine Carnivac-Cov namenjenih za zaštitu životinja od infekcije covid 19. Carnivac-Cov je prvi registrovani lek u svetu protiv korona virusa kod životinja, a period imuniteta trenutno se procenjuje na 6 meseci nakon vakcinacije.
Farme krzna najzainteresovanije Ruska vakcina Carnivac-Cov registrovana je nakon što su >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << testovi pokazali da stvara antitela protiv virusa kod pasa, mačaka, lisica i nerca. Prema objašnjenju regulatora, vakcina će moći da zaštiti ranjive vrste i spreči virusne mutacije. Čim je vakcina registrovana interesovanje za nabavku prve su izrazile ruske farme krzna, što ne iznenađuje s obzirom na to da ruska industrija uzgajanja krzna čini oko 3 odsto globalnog tržišta, u poređenju sa 30 procenata u sovjetskoj eri. Pored Rusije, za covid 19 vakcinu za životinje zainteresovana su i krznarska preduzeća iz Grčke, Poljske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Singapura…
Antitela razvijena u 100 odsto slučajeva Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštila je da je vakcina Carnivac-Cov, testirana početkom oktobra na psima, mačkama, nercima, lisicama i drugim životinjama i da je dokazana kao efikasna.
– Sve testirane životinje, koje su vakcinisane, razvile su antitela na korona virus u 100 odsto slučajeva. To je prvi i jedini proizvod na svetu za sprečavanje covid 19 kod životinja –  rekao je Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora.
Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštila je da će razvoj ove vakcine pomoći u sprečavanju mutacija virusa kod životinja, podsećajući na primer i odluku Danske o uništenju 15 miliona nerca prošle godine, nakon što je utvrđeno da neke od životinja nose mutiranu verziju korona virusa.
Sprečava razvoj mutacija korona virusa – Upotreba vakcine, prema ruskim naučnicima, može sprečiti razvoj mutacija korona virusa – navodi se u saopštenju Agencije za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor, a vojni zvaničnici iz Sankt Peterburga najavili su da će vojni psi biti podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji, pre nego što budu raspoređeni na aerodromima i učešća u komemoracijama povodom Drugog svetskog rata, u maju ove godine.
Članak Prva serija covid 19 vakcina za životinje proizvedena u Rusiji se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija,   Farma

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.