Odluka Kurtijeve vlade o ograničenom kretanju proglašena neustavnom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Kurtijeve vlade o ograničenom kretanju proglašena neustavnom

Kosovski ustavni sud proglasio je danas neustavnom mere koje je odlazeća vlada Aljbina Kurtija donela o ograničenom kretnju građana.

U saopštenju suda se navodi da odluka Kurtijeve vlade u odlasku nije ustavna i naloženo je da ona bude ukinuta do 13. aprila.

Tumačenje vladine odluke o zabrani kretanja građana Kosova zbog korona virusa od ustavnog suda je tražio predsednik privremenih prištinskih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hašim Tači i to dan nakon što je ta mera doneta, prenela je prištinska Koha.

Sud se, navodi se u saopštenju, rukovodio pitanjem da li je Kurtijeva vlada ograničila osnovna prava građana i slobode zagarantovane ustavom i u tom je kontekstu sud jednoglasno odlučio da odluka vlade od 23. marta o ograničenom kretanju nije u skladu sa ustavom.

Sud je pojasnio da vlada ne može da ograniči bilo koja osnovna prava i slobode svojim odlukama, osim ako zakonom usvojenim u parlamentu nije predviđeno ograničenje odgovarajućeg prava.

Precizira se i da "ograničenje" prava i sloboda može da izglasa samo parlament i ne samo nakon proglašenja vanrednog stanja.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud Kosova oborio odluku Vlade Kosova da ograniči slobodu kretanja

Izvor: Danas, 31.Mar.2020

Ustavni sud Kosova ocenio je protivustavnim mere koje je preduzela Vlada Kosova da ograniči slobodu kretanja kao zaštitu od širenja korona virusa, prenosi Koha.

Nastavak na Danas...

Crna Gora produžava privremene mere do 15. aprila

Izvor: Blic, 01.Apr.2020, 11:51

Crnogorska vlada produžila je važenje ranije uvedenih privremenih mera u borbi protiv širenja korona virusa do 15. aprila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.