Može li jedna osoba da primi vakcine različitih proizvođača?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2021, 12:00

Može li jedna osoba da primi vakcine različitih proizvođača?

Velika Britanija je danas počela ispitivanja čiji je cilj da se utvrdi da li ista osoba može primiti vakcine protiv virusa korona različitih proizvođača - Fajzera i AstraZeneke.

Očekuje se da će prvi rezultati biti poznati u junu, javlja Rojters. Ispitivanja će istražiti imuniloški odgovor na vakcinisanje Fajzerovom vakcinom, a zatim, četiri do 12 nedelja kasnije, AstraZenekinom i obrnuto.

Obe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcine se koriste u Britaniji, a doze se primaju u razmaku od 12 nedelja. Očekuje se da će i druge vakcine biti uključene u istraživanje, kada njihova upotreba bude odobrena u Britaniji.

Najavljeno je da će u istraživanju učestvovati više od 800 dobrovoljaca, uglavnom starijih od 50 godina, što je mnogo manji broj u odnosu na testiranja korišćena da bi se utvrdila efikasnost pojedinačnih vakcina.

Zahavi: Postoji 4.000 sojeva Kovid 19, svi unapređuju vakcine

Britanski ministar zadužen za vakcinaciju Nadim Zahavi potvrdio je da širom sveta trenutno postoji oko 4.000 sojeva virusa koji uzrokuje bolest kovid-19, tako da svi proizvođači vakcina pokušavaju da poboljšaju njihovu efikasnost.

"Vrlo je malo verovatno da trenutna vakcina neće biti efikasna na poznatim sojevima virusa, posebno kada je reč o sprečavanju težeg oblika bolesti i hospitalizacije. Svi proizvođači, Fajzer, Biontek, Moderna, AstraZeneka i drugi gledaju da poboljšaju svoju vakcinu kako bi bili sigurni da smo spremni za bilo koji novi soj, a širom sveta sada postoji oko 4.000 mutacija", rekao je Zahavi za "Skaj Njuz“, prenosi Rojters.

Hiljade sojeva koronavirusa potvrđeno je dok virus mutira, uključujući takozvane britanske, južnoafričke i brazilske sojeve za koje se tvrdi da se šire brže od drugih, a samo veoma mali broj tih mutacija će verovatno biti važan i promeniti virus na primetan način", navodi "British medical journal".

Univerzitet Džons Hopkins je saopštio da je novi koronavirus,koji su naučnici nazvali SARS-KoV-2, usmrtio je 2,268 miliona ljudi širom sveta otkako se pojavio u Kini krajem 2019. godine, navodi agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.