04. februar  2021. 10.43  →  10.48 | Izvor: Tanjug

Može li jedna osoba da primi vakcine različitih proizvođača?

LONDON -

Velika Britanija je danas počela ispitivanja čiji je cilj da se utvrdi da li ista osoba može primiti vakcine protiv virusa korona različitih proizvođača - Fajzera i AstraZeneke.

Očekuje se da će prvi rezultati biti poznati u junu, javlja Rojters. Ispitivanja će istražiti imuniloški odgovor na vakcinisanje Fajzerovom vakcinom, a zatim, četiri do 12 nedelja kasnije, AstraZenekinom i obrnuto.

astrazeneca, astrazeneka, vakcina

Obe vakcine se koriste u Britaniji, a doze se primaju u razmaku od 12 nedelja. Očekuje se da će i druge vakcine biti uključene u istraživanje, kada njihova upotreba bude odobrena u Britaniji.

Najavljeno je da će u istraživanju učestvovati više od 800 dobrovoljaca, uglavnom starijih od 50 godina, što je mnogo manji broj u odnosu na testiranja korišćena da bi se utvrdila efikasnost pojedinačnih vakcina.

Zahavi: Postoji 4.000 sojeva Kovid 19, svi unapređuju vakcine

Britanski ministar zadužen za vakcinaciju Nadim Zahavi potvrdio je da širom sveta trenutno postoji oko 4.000 sojeva virusa koji uzrokuje bolest kovid-19, tako da svi proizvođači vakcina pokušavaju da poboljšaju njihovu efikasnost.

"Vrlo je malo verovatno da trenutna vakcina neće biti efikasna na poznatim sojevima virusa, posebno kada je reč o sprečavanju težeg oblika bolesti i hospitalizacije. Svi proizvođači, Fajzer, Biontek, Moderna, AstraZeneka i drugi gledaju da poboljšaju svoju vakcinu kako bi bili sigurni da smo spremni za bilo koji novi soj, a širom sveta sada postoji oko 4.000 mutacija", rekao je Zahavi za "Skaj Njuz“, prenosi Rojters.

Hiljade sojeva koronavirusa potvrđeno je dok virus mutira, uključujući takozvane britanske, južnoafričke i brazilske sojeve za koje se tvrdi da se šire brže od drugih, a samo veoma mali broj tih mutacija će verovatno biti važan i promeniti virus na primetan način", navodi "British medical journal".

Univerzitet Džons Hopkins je saopštio da je novi koronavirus,koji su naučnici nazvali SARS-KoV-2 , usmrtio je 2,268 miliona ljudi širom sveta otkako se pojavio u Kini krajem 2019. godine, navodi agencija.

Tagovi