Grad od 3,5 miliona stanovnika u lokdaunu zbog 44 nova slučaja

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 10:25

Grad od 3,5 miliona stanovnika u lokdaunu zbog 44 nova slučaja

Južni kineski grad Bajse koji ima 3,5 miliona stanovnika stavljen je u lokdaun posle pojave slučajeva korona virusa u vreme kada se u zemlji održavaju ZOI.

Od sinoć stanovnici više ne mogu da napuste grad a oni koji stanuju u takozvanim rizičnim zonama, gde su detektovani slučajevi zaraze kovidom-19, ne smeju da napuste svoje domove, saopštile su gradske vlasti.

Grad koji se nalazi na stotinak kilometara od granice sa Vijetnamom juče je zabeležio 44 slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kovida lokalnog porekla. Takođe je zabeležen jedan broj "uvezenih" slučajeva zaraze.

Vlasti su navele da je organizovano testiranje stanovnika. Kina od početka epidemije vodi strategiju nula kovida koja se sastoji u tome da se sve učini da se ograniči pojava novih slučajeva zaraze, kojih obično bude zabeleženo samo po nekoliko desetina dnevno. Iako te cifre izgledaju male u odnosu na one koji se dnevno registruju u drugim delovima sveta, one teraju vlasti da udvostruče pažnju posebno u trenutku kada se u Pekingu održavaju Zimske Olimpijske igre do 20. februara.

Svi strani učesnici ograničeni su u svojevrsnom sanitarnom balonu odvojenom od ostatka glavnog grada. Grad Bajse nalazi se na oko 2.500 kilometara od najbližeg olimpijskog borilišta. U decembru 13 miliona stanovnika grada Sijana u centru zemlje bilo je stavljeno u strog karantin, posle skoka broja slučajeva zaraze.

Na nivou cele Kine danas je zabeleženo 79 novozaraženih kovidom na teritoriji Kine i 34 uvezenih slučajeva zaraze.

Odvojeno od toga više od 300 slučajeva pozitivnih na korona virus zabeleženo je od 23. januara u delu odvojenom za učesnike Olimpijade, i te osobe su morale da idu u izolaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.