Izvor: Radio 021, 27.Mar.2020, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiraće se razvoj srpskog respiratora, pulta za dezinfekciju, novih zaštitnih odela...

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusa korona.

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja, najavljuju u Fondu.

Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren od 17. do 24. marta.

Uprkos kratkom vremenskom periodu, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata što je, kažu u Fondu za inovacionu delatnost, pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća.

"Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva. Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do šest miliona dinara", navode u Fondu.

Spisak svih odobrenih projekata pogledajte OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inovativna višekratna maska - izum mladih naučnika iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2020

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane koronavirusom, a među njima i rešenje mladog naučnika Nikole Krstić iz Beograda, koji je sa svojim timom, osmislio novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Prvi srpski respirator biće proizveden u rekordnom roku"

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 11:23

Beograd -- Srpski respirator, zaštitna odela, nova vrstu maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima....To su neka od 12 rešenja koja radi suzbijanja efekata pandemije izazvane koronavirusom finansira Fond za inovacionu delatnost...Vladimir Vojvodić naveo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.