Finansiraće se razvoj srpskog respiratora, pulta za dezinfekciju, novih zaštitnih odela...

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusa korona.
Finansiraće se razvoj srpskog respiratora, pulta za dezinfekciju, novih zaštitnih odela...
Foto: 021.rs
U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja, najavljuju u Fondu.
 
Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren od 17. do 24. marta.
 
Uprkos kratkom vremenskom periodu, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata što je, kažu u Fondu za inovacionu delatnost, pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća. 
 
"Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva. Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do šest miliona dinara", navode u Fondu.
 
Spisak svih odobrenih projekata pogledajte OVDE.
  • Kontras

    28.03.2020 07:21
    Ajde?!?
    Pare u zdravstvo se ulazu na vreme,tj uvek. A ne kao sto sad ovi amateri rade. Sve i da se desi srpski respirator to ce biti kad ova posast prodje. A tada ce po starom dobrom obicaju po starom.
    Ova prica sada je bojim se opet jedan od nacina da se maznu pare "varijantom". I u vreme kada je ozbiljna kriza neki love u mutnom.
  • Ime

    27.03.2020 14:50
    Ime
    Što li smeta nekom što ćemo proizvoditi respiratorne...komponente iz Kine...sklapa se ovde..Sve se gleda negativno...ajde videćemo.
  • Pera NN

    27.03.2020 12:50
    Kakvog prvog Srpskog respiratora da li ste vi normalni.Respiratore smo proizvodili pre 50 godina.Naravno onda su sve te fabrike rasprodate i uništene.Lažete kao i uvek,šljamu lopovski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.