SAD će nastaviti da „brane ljudska prava u autonomnoj regiji Sinđijang Ujgur, Tibetu i Hong Kongu“

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2021, 13:47

SAD će nastaviti da „brane ljudska prava u autonomnoj regiji Sinđijang Ujgur, Tibetu i Hong Kongu“

Član Politbiroa Centralnog komiteta Kineske komunističke partije, Jang Ceči koji je zadužen za međunarodne poslove, održao je telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Ceči je pozvao SAD da isprave "nedavne greške". Posebno je upozorio Vašington protiv pokušaja mešanja u unutrašnje stvari Kine. "Sjedinjene Američke Države moraju se striktno pridržavati principa `jedne Kine` i odredbi tri zajednička američko-kineska saopštenja. Mešanje u poslove Hongkonga, Tibeta i Sinđijanga ravno je mešanju u unutrašnje stvari NR Kine i nećemo tolerisati bilo kakvo spoljno mešanje", rekao je zvaničnik.  Blinken je zauzvrat rekao da će SAD nastaviti da „brane ljudska prava u autonomnoj regiji Sinđijang Ujgur, Tibetu i Hong Kongu“.
„Državni sekretar je ponovo potvrdio da će SAD sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani naših zajedničkih vrednosti i interesa kako bi se Kina smatrala odgovornom za svoje postupke koji ugrožavaju stabilnost u indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvanski moreuz i podrivanju međunarodnog  poretka zasnovanog na pravilima“, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Ranije je u svom govoru o američkoj spoljnoj politici u Stejt departmentu, predsednik Džo Bajden nazvao Kinu glavnim konkurentom Sjedinjenim Državama i obećao da će s njom graditi odnose „sa pozicije sile“. Prema njegovim rečima, Vašington će se suprotstaviti „zloupotrebama u ekonomiji“, „napadima na ljudska prava, intelektualnu svojinu i prakse globalnog upravljanja“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.