Optužnica protiv Ražnatovićeve

Izvor: B92, 23.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Ražnatovićeve

Beograd -- Istraga o malverzacijama u Obiliću završena i neće se proširivati, saznaje B92. Tužilaštvo uskoro diže optužnicu protiv Svetlane Ražnatović.

Tužilaštvo će narednih dana saopštiti konačnu odluku o sudbini osmogodišnje istrage, u čijem središtu je pevačica i nekadašnja predsednica tog kluba Svetlana Ceca Ražnatović.

Ona se sumnjiči da je krala novac od transfera fudbalera Obilića u inostranstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Da li će se scene hapšenja Svetlane Ražnatović osam godina kasnije ponoviti znaće se do kraja meseca.

Kako B92 nezvanično saznaje, finalni tekst optužnice protiv Svetlane Ražnatović je završen i zvanično bi trebalo da bude objavljen do kraja meseca.

Svetlana Ražnatović sumnjiči se da je, od prodaje deset fudbalera Obilića inostranim klubovima, ukrala oko 4 miliona nemačkih maraka i 3,5 miliona dolara. U Tužilaštvu nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju, već su ponovo obećali da će se sve razjasniti veoma brzo.

"Sa sigurnošću kažem da povlašćenih u ovom procesu neće biti i svi koji su prekršili zakon biće krivično gonjeni. Javnost će brzo biti upoznata sa konačnom odlukom”, rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva.

Advokat poznate folk pevačice potvrdio je da je istraga završena i dodao da očekuje da Tužilaštvo odbaci sumnje i odustane od krivičnog gonjenja zbog nedostatka dokaza.

"Jedino što znamo to je da je istraga završena, okončana, a neke dodatne procesne radnje su izvršene, kao što su dodatna suočenja, zatim svedočenja dodatnih svedoka. Mogu reći da, prema našim saznanjima, nema nikakvih dodatnih činejnica koje bi uticale negativno na dosadašnji stav mog klijenta”, objasnio je advokat Goran Petronijević.

Objavljivanjem optužnice protiv Svetlane Ražnatović okončaće se osmogodišnja istraga, jedna od najdužih u srpskom pravosuđu.

Pritisci sa dve strane

(FoNet, arhiva)

Istraga je nekoliko puta proširivana, što je u javnosti shvaćeno kao odugovlačenje.

Govorilo se o priticima sa dve strane, jedne koja je insistrala na tome da se Ražnatovićeva optuži i druge koja je smatrala da popularnu pevačicu progone. Dužinu i način vođenja istrage dve strane vide potpuno različito.

"Očigledno je da se radi o jednoj situaciji nedostatka dokaza, a sa druge strane ogromnog pritiska koji se vrši na organe pravosuđa, tako da oni niti smeju da odustanu, niti imaju dokaza da adekvatno završe taj posao”, smatra Petronijević.

"Postupak traje jer je putem međunarodne pravne pomoći dobavljena dokumentacija iz više desetina zemalja - Rusije, Grčke, Francuske, Turske. Rađena su složena ekonomska, finansijska veštačenja, istraga je proširivana, podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv Binića i Dimitrijevića. Pojedini svedoci davali su oprečne izjave, pa je obavljeno i suočavanje”, tvrdi Tomo Zorić.

Ukoliko optužnica bude podignuta, pored pevačice i njene sestre Lidije Ocokoljić, na optuženičkoj klupi naći će se i bivši funkcioneri tog kluba, Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.