Ja sam umetnik, to su pevačice sa livade Vesna Zmijanac dala sud o Breni, Dragani, Karleuši i Ceci

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 15:15

"Ja sam umetnik, to su pevačice sa livade" Vesna Zmijanac dala sud o Breni, Dragani, Karleuši i Ceci

Jedna od naših najvećih muzičkih zvezda nikada nije krila šta misli o Breni, Dragani Mirković, Karleuši i Ceci.

 Krajem osamdesetih godina Vesna Zmijanac i Lepa Brena bile su najpopularnije folk pevačice u SFRJ, ali i najveće rivalke na muzičkoj sceni.

Prilikom jednog od televizijskih gostovanja, Vesna je otvoreno govorila o odnosu sa slavnom koleginicom i o tome šta misli o njenim pesmama. Voditeljka je pitala Zmijančevu da li je istina da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su njih dve godinama bile u zategnutim odnosima, a Vesnin odgovor je mnoge iznenadio.

- Znate šta, kad hoćemo reklamu, mi se dogovorimo. Brena i ja smo uvek bile konkurencija, rivalke. S tim što je Brena šoumen, a ja sam pevač, umetnik. Nas dve se dogovorimo da budemo u konfliktu. I onda je drama mesec dana, a mi sedimo u restoranu i pijemo kafu. Ili putujemo negde po svetu.

Nakon što je otkrila da su njihove svađe bile lažne i isključivo u službi šou-biznisa, "kraljica tuge", koja je svojevremeno "patentirala" kožni minić na estradi, istakla je da ju je koleginica pozvala da učestvuje u dokumentarnom filmu "Lepa Brena i godine 'Slatkog greha'" koji je svojevremeno emitovan na Prvoj televiziji. Onda ju je nazvala pevačicom lakih nota!

- Zvala me je da kažem nešto o njoj u dokumentarnom filmu. Niti je ona mogla da bude velika bez mene, niti ja bez nje. Imamo potpuno drugačije karijere. Moja publika je ozbiljna publika, koja voli dobru i ozbiljnu pesmu. Brenina publika su bila deca, ona je pevala pesmice "Čačak, Čačak", a ja "Svatove", "Kad zamirišu jorgovani" i sve teške kompozicije.

Zmijančeva je i nedavno progovorila o odonosu sa Brenom.

- Između mene i Brene je postojalo rivalstvo samo kao dobra konkurencija, ali mi smo super drugarice i uvek smo se lepo slagale. Sada smo nekako svako na svoju stranu, od kada je korona, ali uvek smo mi imale naše vreme - istakla je Zmijančeva.

Zmijančeva je jednom prilikom progovorila i o koleginici Dragani Mirković, za koju smatra da nema konkurenciju na domaćoj estradi.

- Dragana Mirković je moja koleginica i moja drugarica. Ona je pevač za kog ja smatram za najboljeg na našoj estradnoj sceni. Postojalo je uvek neko vreme, gde su bile Silvana - Lepa Lukić, Vensa Zmijanac - Lepa Brena. Dragana Mirković nije imala svoj pandan. Bila je jedinstvena u tome šta radi - istakla je Vesna i dodala da na svojim nastupima peva samo pesme "Lučeta iz Kasidola", ali i numere još jedne koleginice:

- Dragana je jedna od retkih naših pevačica čije pesme pevam. Njene i Šemse Suljaković. Dragana je dala dosta našoj narodnoj muzici - istakla je ona jednom prilikom.

Vesna Zmijanac je u više navrata pričala i o Jeleni Karleuši, te naglašavala da je sredina nikada nije razumela.

- Mnogi žive u zabludi kada je Jelena i njeno pevanje u pitanju. Jelena je pre svega bila izvorni pevač i to odlično radila - rekla je prilikom gostovanja u "Zvezdama Granda" Zmijančeva.

Vesna se davne 2005. godine dotakla konstantnog pominjanja JK u domaćim medijima.

- Mislim da kod Jelene Karleuše nije marketing u pitanju, već je život. Prosto je život izdiktirao pravila i sudbina koja se njoj dešava, takva kakva je… Izgleda kao da je marketing, a u stvari je jako teško ono što ona prolazi. Sve što prolazi je kontroverzno, atraktivno za štampu, a jako tužno u pozadini - istakla je Zmijančeva, pa jednom prilikom zaključila:

Ja sam uz nju bila i u dobru i u zlu. Jelena je meni jedna energija koja je svetska. Naši ljudi ne kapiraju Jelenu. Ona je htela nešto mnogo dobro ovde, ali nisu je ukapirali.

Poznato je da su neke od pesama i slobodno se može reći vanvremenskih hitova Svetlane Cece Ražnatović zapravo bile namenjene za neke njene koleginice, a neke od najlepših, poput "Kukavica", "Beograd" i "Idi dok si mlad", za Vesnu Zmijanac.

Ipak one su pale u ruke Svetlani, a Zmijančeva je jednom prilikom otkrila koji je još hit trebalo da otpeva, a koji je takođe pripao Ražnatovićki.

Vesna je sa Oliverom Mandićem kao duet 1992. godine snimila pesmu "Zlato, srećan put", ali ta verzija ovog, sada već evergrina, nikada nije ugledala svetlost dana.

- Ja sam to otpevala, sada kad se setim, raspametim se koliko je to bilo dobro. A onda su mi tu pesmu oteli. Oliver, svaki put kada me sretne mi obećava da će tu našu verziju pustitii u etar, ali to se nikada nije desilo. Zašto? Pitajte njega, i ja bih volela ponovo da je čujem - kazala je Vesna.

Jednom prilikom, davne 1991. godine, Vesna Zmijanac je istakla da sebe ne može da poredi sa koleginicama:

- Sebe ne poredim sa Brenom, jer je njen stil drugačiji od mog, imamo različite koncepcije i svaka svoju smatra vrhunskom. Isto tako nemam razloga da se poredim ni sa Draganom Mirović, ja je poštujem, sjajan je pevač, mala Ceca Veličković takođe, ali njih dve bi mogle da se međusobno porede, a ne ja sa njima - govorila je Vesna tada, pa dodala:

- Borim se za nivo, za kulturu, za profesionalizam, moja publika je zaslužila da gleda vrhunske spotove, a ne pevače na livadi ili iza grančice...

Nije poznato da li su joj koleginice zamerale na nekoj od ovih izjava, a danas se Vesna više drži po strani, uživa na svojoj Bukulji, pa je verovatno i ne zanima da li je porede sa nekim.

Srbija Danas
Pogledaj vesti o: Ceca

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.