Izvor: S media, 12.Apr.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I CECA UZELA KREDIT: Kakve su imovinske karte srpskih estradnih zvezda? (VIDEO)

Kada su počinjali karijeru, većina današnjih estradnih “umetnika”, čamila je u buđavim podstanarskim sobicama na periferiji i živela na “vekni hleba” i pašteti dnevno. Kada su lansirali hitove i krenuli na turneje po dijaspori, devize su počele da „pljušte“. Većina estradnih poslenika priznaje da su vile sazidali upravo od honorara i bakšiša dobijenih u inostranstvu. Jer je to čist profit!

Ko na estradi ima najviše nekretnina teško je utvrditi. Folk zvezde >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svoje “imovinske karte” nerado obelodanjuju, verovatno u strahu od provalnika, a i od poreznika.

Stanove su kupovali u centru grada, a kuće u elitnim gradskim naseljima i na periferiji. Bežanijska kosa postala je “in” kada su tu počele da se doseljavaju poznate ličnosti, posebno estradne zvezde. U tom delu grada izgrađen je luksuzni stambeni kompleks, u kome vile ima dvadesetak najpoznatijih pevača, kompozitora i menadžera. Slučajno ili ne, tek ovaj deo Bežanijske kose poznat je po nazivu „Prva ploča“. Popularni imaju imovinu i u inostranstvu, na Kipru, u Beču, Monte Karlu, Čikagu, na Floridi…

Dvorci, televizije, bazeni, avioni, kamioni…

Među prvima je kuću na Bežanijskoj kosi kupila folk zvezda Dragana Mirković, u vreme dok se zabavljala sa tadašnjim momkom i menadžerom Zoranom Bašanovićem. Kad je „pukla ljubav“, Dragana se preselila u Beč gde se udala za građevinskog preduzimača Tonija Bijelića, a Bašanoviću je ostala velelepna kuća u „Prvoj ploči“. Osim velelepne kuće u Beču, „luče iz Kasidola“ ima i TV DM u Požarevcu, dvorac u Ebenfurtu i građevinsku firmu njenog supruga. Od pokretne imovine tu su još automobili “mercedes”, „lamborgini“ i “bentli”. Ukupna imovinska karta “teška” je više miliona evra.

Nekako u isto vreme na Bežanijskoj kosi, dok je još bila “kaljuga” od gradilišta, vilu je kupila i pevačica i voditeljka Suzana Mančić. Kaže da je “u srećna vremena imala i po tri koncerta dnevno”, te da je “bilo i prilično turneja u inostranstvu“. Ona tvrdi da i dan-danas uprkos svemu, ima posla na estradi, ali da je para sve manje.

-Para nema - kaže kroz smeh Suzana za S media portal i dodaje:

-Nekada ih je bilo... Ali znate li koji rad stoji iza toga da se kupi vila? Ta vila u poređenju sa ovim današnjim je skromna...

Radila sam, ali sam i uživala u životu

Nekadašnja „loto devojka“ objašnjava da za vredne ljude i danas ima posla, ali podseća da je tržište jako suženo:

-Ranije je bilo manje pevača, manje glumaca, manje televizija, a tržište je bilo veće. Sada je sve obrnuto: mnoge su se nove profesije namnožile, a tržište je malo, pa u takvim okolnostima bude i nelojalne konkurencije. U vreme kad sam pravila karijeru, imala sam po tri koncerta dnevno: pre podne za vojsku, popodne i nekom domu kulture, a uveče sam radila zabavu. Ko sada peva za vojsku i gde su kocerti za vojsku i gde je vojska, gde su domovi kulture? Pretvoreni su u kazina i kladionice, propali su i ko uopšte više pravi i dolazi na zabave?!

Mančićka iskreno priznaje da je mogla i više da zaradi.

-Kad se osvrnem unazad, možda sam mogla mnogo više da zaradim i da sačuvam. Ali, imala sam princip: pola honorara na stranu, a drugu polovinu sam trošila, tako da sam stekla i materijalnu sigurnost, a i uživala u životu - zaključuje Mančić.

I Lepa Brena se skućila na Bežanijskoj kosi. Njena vila se nalazi u redu kuća koje se popularno nazivaju „karingtonke", a dvorište krasi nekoliko fontana i veliki bazen. Upućeni kažu da vredi milion i po evra. I njena imovina, kao i Mirkovićkina je uvećana udajom za Bobu Živojinovića. Tako estradno-sportski par poseduje i kafiće na Kopaoniku, stan u Monte Karlu i kuću na Floridi, kao i suvlasništvo u “Grand” produkciji.

Uz bazen, letnja kućica i roštilj

Saša Popović i njegova supruga Suzana Jovanović su nekako u isto vreme kada i Brena i Boba kupili kuće na Bežanijskoj kosi. Oni koji su imali priliku da zavire iza visokih zidina kažu da je reč o pravom raju - bazen, letnja kućica za roštilj, prostrano dvorište... Prilično vredan imetak.

U komšiluku im je i Dragan Kojić-Keba. Kada je pevač pre dve decenije iz Loznice došao sa porodicom u Beograd, iznajmio je stan na Miljakovcu. Sa suprugom Olgom, kćerkom Tašom, koja trenutno studira u SAD, i sinom Igorom sada uživa u vili na Bežanijskoj kosi sa bazenom. Kuća je opasana visokim zidom i pod video-nadzorom je. Procenjena je na 450.000 evra.

Folk diva vilu kupila na kredit

Folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović vlasnica je luksuzne vile na Dedinju čija je početna cena bila dva i po miliona evra. Osim toga, pevačica poseduje i vilu na Kipru od 400 kvadrata u Aja Napi, a koju je, prema sopstvenim rečima kupila na kredit, koji otplaćuje mesečno. Takođe tu su još i pekara, džipovi... O kupovini kuće na “ostrvu”, Ceca je svojevremeno izjavila:

- Prijatelji su mi pre sedam godina predložili da dođem na Kipar i pogledam neke kuće. Tada sam upoznala Fotosa Pitađisa, mog dobrog prijatelja, koji mi je pokazao fotografije nekoliko kuća kojima sam se oduševila. Izabrala sam ovu, otišla sam u banku i podigla kredit, koji još uvek otplaćujem mesečno.

Doduše, nije precizirala na koliko godina je podigla kredit i kolika joj je mesečna rata!? Srpskoj javnosti je sada malo lakše kada je saznala da i slavni grcaju u kreditima...

Da li je uz kuću Ceca dobila i boravišnu vizu?

Prema kiparskom zakonu, svi stranci koji kupe nekretninu vrednu najmanje 300.000 evra, dobijaju i status trajnog boravka na “ostrvu”. Stoga se može pretpostaviti da je i Ceca dobila stalnu boravišnu vizu na Kipru.

Budući da dobar deo estrade ima nekretnine u inostranstvu, pokušali smo da saznamo na koji način srpski državljani mogu da pazare kuću u nekom delu sveta. Krenuli smo od “najsvežijeg” primera – Kipra.

Stručno mišljenje o mogućnostima kupovine nekretnina na Kipru dobili smo od Kaće Lazarević, direktorke agencije za promet nekretnina “Alka”.

-Klijenti iz Srbije koji žele da kupe nešto u inostranstvu direktno se obraćaju agencijama koje se nalaze u mestu gde žele da kupe nekretninu i prilagođavaju se uslovima koje tamošnji zakoni i agencija određuju - kaže za S media portal Kaća Lazarević.

Ona ističe da srpski državljani mogu da kupe nekretninu na Kipru, jer i Kiprani mogu da kupe nekretnine u Srbiji, budući da postoji reciprocitet između dve države u vezi s’ tim.

-Srpski državljani kupuju nekretninu na Kipru pod uslovima istim kao i tamošnji državljani. Moraju da plate sve poreze i doprinose i nemaju nikakve beneficije, ali ni dodatne obaveze zato što su stranci - precizira Lazarević.

Nužan dokaz o poreklu imovine

Kupac nekretnine dužan je da dostavi dokaz o poreklu imovine, ističe sagovornica S media portala i pojašnjava:

- Zakon o sprečavanju ’pranja novca’ ne važi samo ovde, već važi svuda u svetu i to se kontroliše. Mora se znati odakle novac dolazi i na koji način je zarađen.

Kakav je slučaj kada srpski državljanin nekretninu kupuje na kredit? Da li to može da učini preko banke u matičnoj zemlji ili u banci na Kipru?

-Državljani Srbije ne mogu da podignu kredit ovde i tim novcem da kupe nešto u inostranstvu, jer se hipoteka stavlja na nepokretnost koja je ovde. Znači, ne možete novac odobren na osnovu kredita poslati na Kipar i tamo kupiti nepokretnost, jer to nijedna banka ne dozvoljava - zaključuje Kaća Lazarević.

Iz svega navedenog, može se pretpostaviti da je pevačica kredit uzela na Kipru, a da je kao hipoteku založila vilu u kojoj često boravi.

Ljuba Đorđević

FOTO: Marko Stevanović, S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.