Do utorka otvaranje Arkanovih sefova

Izvor: Blic, 22.Jan.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do utorka otvaranje Arkanovih sefova

Sefovi Željka Ražnatovića u Komercijalnoj banci trebalo bi da, po nalogu suda, budu otključani do 28. januara.

Naredbu za otvaranje dva sefa izdao je prekjuče sudija za prethodni postupak po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, koje je zainteresovano za sadržinu tajnih trezora nekadašnjeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde, ubijenog 15. januara 2000. u beogradskom hotelu „Interkontinental“.

Zakon nalaže da sudsku naredbu u roku od osam dana sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužilaštvo, uz prisustvo policije i Svetlane - Cece Ražnatović, kao ovlašćenog korisnika.

Katanac

Komercijalna banka je potvrdila da je Željko Ražnatović imao sefove i da nisu otvarani od njegove smrti.

- Ukoliko se Ražnatovićeva ne složi sa nalogom sudije ili se ne nađe drugi ključ, pored onog koji se čuva u banci, sefovi će biti nasilno otvoreni. Posle toga tužilaštvo će pregledati njihovu sadržinu i utvrditi da li ima dokaze koje bi moglo da koristi u eventualnom krivičnom postupku - objašnjava za “Blic” izvor iz pravosuđa.

Tim tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića zainteresovan je da sazna da li je i šta Ražnatović, kao komandant Srpske dobrovoljačke garde, pohranio u sefove kako bi prikupio dokaze o počinjenim ratnim zločinima.

Ovaj zahtev tužilaštva usledio je pošto je iz Haškog tribunala u Beograd poslat materijal koji je bio predmet optužnice protiv Ražnatovića. Materijal se proverava, a uskoro će se znati da li će na osnovu njega biti pokrenut i neki krivični postupak.

Haško tužilaštvo je 1997. protiv Arkana podiglo optužnicu, koja je obelodanjena godinu dana nakon njegovog ubistva u beogradskom hotelu “Interkontinental”. Ražnatović je optužen po oba principa odgovornosti: ličnom (jer ih je počinio, planirao ili naredio) i komandnom (jer nije sprečio potčinjene da ih izvrše, niti ih je zbog toga kaznio). On se po principu lične i komandne odgovornosti teretio za zločine koje je njegova paravojna formacija “Arkanovi tigrovi” počinila u Sanskom Mostu septembra 1995. U optužnici tužilac je naveo delovanje “Tigrova” u Istočnoj Slavoniji 1991. i Istočnoj Bosni 1992, ali za te događaje niko nije bio okrivljen.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ceca

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Arkanovi sefovi će biti otvoreni do 28. januara

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2014

Sefovi Željka Ražnatovića u Komercijalnoj banci trebalo bi da, po nalogu suda, budu otključani do 28. januara.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.