U BiH još ima 121 kolektivni centar

Izvor: Cafe.ba, 15.Jun.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH još ima 121 kolektivni centar

SARAJEVO - U BiH je obnovljeno više od 400.000 stambenih jedinica, ali uprkos tome još ima oko 100.000 interno raseljenih lica i 121 kolektivni centar, izjavila je Srni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Borovac je podsjetila da je od 2,2 miliona raseljenih, više od milion otišlo u strane zemlje, a milion je raseljen unutar BiH.

Ona je navela da je do sada vraćeno 90 odsto imovine i stanarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << prava koji su bili u vlasništvu raseljenih lica i izbjeglica, ali da se dosta sporije obnavljaju razrušeni domovi.

"Dejtonski mirovni sporazum obavezao je BiH, njene entitete, distrikt Brčko, kantone i lokalne zajednice da rade na povratku, a osnovna uloga Ministarstva je koordinacija svih poslova iz ove oblasti. Zajedno sa UNHCR-om do sada smo učinili da se više od polovine raseljenih vrati u BiH", podsjetila je Borovac.

Ona je istakla da je ovo prava prilika da se govori o problemima sa kojima se susreće izbjeglička populacija, koja u mjestima povratka ne može da ostvari prava iz oblasti zapošljavanja, obrazovanja, socijalne zaštite.

"NJihov život je još težak. To nije život kakav imaju ljudi koji nisu napustili svoje domove. Zato moramo učiniti sve da im pomognemo da bi se osjećali vrijednim i sigurnim građanima u ovoj zemlji", rekla je Borovac.

Ona je ukazala na obavezu realizacije što većeg broja projekata, te aktivniju saradnju ministarstava na svim nivoima kako bi bila riješena životna pitanja građana BiH koji su otišli iz svojih domova.

Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i BiH Endrju Mejn rekao je da su rekonstrukcija stambenih objekata, povratak imovine, elektrifikacija, infrastruktura, zdravstvo, socijalno i penziono osiguranje, obrazovanje, rad i zapošljavanje i bezbjednost, osnovni elementi održivosti na kojima radi UNHCR.

"Sve ovo radimo u saradnji sa domaćim vlastima, međunarodnom zajednicom i civilnim društvom, posredstvom niza projekata koji pokazuju pravi put i ukazuju da su rješenja na vidiku", naveo je Mejn.

Predstavnik UNHCR-a Neven Crvenković rekao je da najveći problem predstavlja ostvarivanje održivosti povratka da bi povratnici imali mogućnost da ponovo izgrade svoje živote.

Ukazujući na tešku socio-ekonomsku situacija u BiH za sve njene građane, Crvenković je naveo da UNHCR postojećim programima nastoji da povratak izbjeglih i raseljenih bude održiv.

Svjetski dan izbjeglica - 15. juni obilježava se pod motom "Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon 20 godina: Rješenja su na vidiku!...ali ostalo je još mnogo posla...".

U sklopu obilježavanja današnjeg događaja, povratnici i interno raseljena lica izložili su na štandovima domaće proizvode i rukotvorine.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.