Vojvodina prohodna, vetar pravi probleme

Izvor: Mondo, 12.Dec.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina prohodna, vetar pravi probleme

Putevi u Vojvodini prohodni, ali probleme pravi vetar koji nanosi sneg. Put Žagubica - Bor preko Crnog vrha zatvoren za saobraćaj. Srbi u Osojanima na Kosovu i Metohiji bez struje.

Potpredsednik Vlade Vojvodine, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije izjavio je danas da su svi magistralni putevi u Vojvodini "prohodni i pod kontrolom", a da najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << probleme stvara vetar koji stalno nanosi sneg.

Ješić je rekao Tanjugu da je problem sa prevrtanjem dva kamiona na lokalnom putu Jukovo - Golubinci rešen danas oko 13 sati, istakavši da se ti kamioni na tom putu "nikako nisu smeli naći".

"Ni da je letnji period ti kamioni nisu smeli da budu na tom putu, jer je na njemu dozvoljen saobraćaj teretnih vozila maksimalne nosivosti sedam tona, a njihova nosivost je 25 tona", rekao je Ješić, navodeći da je sada na policiji da utvrdi kako su se ti kamioni našli na mestu na kom nisu smeli da budu.

Ješić je naglasio da je u Vojvodini, za razliku od ostatka Srbije, najveći problem vetar koji neprestano pravi nanose snega na putevima i stvara velike probleme zimskim službama.

Prema njegovim rečima, posebno su ugroženi putevi u smeru istok - zapad, jer jak severni vetar nanosi velike količine snega.

Što se tiče problema vezanih za angazovanje preduzeća koja su u vlasništvu uhapšenog biznismena Dušana Borovice na održavanju puteva, pre svega u Banatu, a čiji su računi u blokadi, Ješić je rekao da je i taj problem rešen.

"Iako su računi preduzeća u blokadi, radnici su dobili plate, a gorivo je obezbeđeno sa drugih strana, pa su radnici i mehanizacija tih preduzeća angažovani na rašćišćavanju puteva", istakao je Ješić.

Put Žagubica - Bor preko Crnog Vrha zatvoren je danas zbog jakog vetra koji stvara nanos do 150 santimetara.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštili su da ekipe rasčišćavaju taj put i da će javnost biti blagovremeno obaveštena kada ponovo bude uspostavljen saobraćaj.

U međuvremenu je prestala da važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere na putu IB-24 preko Čestobrodice, prestala da važi.

"Putevi Srbije" su apelovali na učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, da koriste zimske pneumatike, prilagode brzinu uslovima kretanja na putu i poštuju ograničenja brzine i da na put ne kreću bez preke potrebe.

Oko 1.000 Srba povratnika u Osojanu i okolnim metohijskim selima već pet dana je bez električne energije, a visina snežnog pokrivača je oko pola metra.

Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović izjavio je Tanjugu da su zbog kvara na elektro mreži od subote bez struje Srbi u selu Osojane i susednim selima Žač, Šaljinovica, Tučep i Koš.

"Kako su nam saopštili nadležni, u pitanju je veći kvar. Struja, koje nemamo od subote, samo je u ponedeljak veče došla na kratko i opet nestala. Situacija je dosta teška", rekao je Repanović.

On je istakao da i pored svega nastava nije prekidana i da đaci redovno odlaze u školu. Repanović je ukazao da dodatni problem Srbima u Metohiji predstavljaju neraščišćeni putevi, navodeći da je samo glavni put u Osojanu probijen, dok su ostali seoski putevi zatrpani snegom čija je visina oko pola metra.

On je dodao da slične probleme imaju i Srbi povratnici u ostalim metohijskim sredinama.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je danas da se u toj opštini na jugu Srbije može očekivati vanredna situacija zbog zavejanih sela.

"Ukoliko sneg ne prestane da pada, sutra ćemo imati vanrednu situaciju", kazao je Blagojević za agenciju Beta. Predsednik opštine je kazao da su regionalni i magistralni putevi prohodni, ali da su svi lokalni putevi do udaljenih sela zavejani.

"Do tih sela se može samo terenskim vozilom. U njima uglavnom žive stariji ljudi. Jutros su se kola hitne pomoći jedva probila do jednog zaseoka i dovezla staricu u Dom zdravlja", kazao je Blagojević. Uprkos visokom snežnom pokrivaču, učenici uspevaju da stignu do škola. "Ta deca su naučila da se snalaze, a najmanjima roditelji prte put", dodao je Blagojević.

Preko sto domaćinstva u opštini od juče nema ni struju. Reč je o mesnim zajednicima Ruplje, Mlačište i Preslap, gde je Fabrika vode sa desetak radnika zaustavila proizvodnju. Blagojević je kazao da bi do kraja dana te mesne zajednice trebalo da dobiju struju, jer ekipe leskovačke "Elektrodistribucije" popravljaju kvarove.

Crna Trava je prošle zime bila dva meseca u vanrednoj situaciji zbog sličnih problema.

Lekari kuršumlijskog Doma zdravlja, uz pomoć mehanizacije Direkcije za izgradnju, pokušavaju danas da se probiju do planinskog sela Mehane kako bi ukazali pomoć jednom meštaninu kome je povređeno oko, kazala je direktorka Doma Uranija Petrović.

Pacijent je pokušao sam da dođe do grada, međutim, nije uspeo da pešači, pa je ostao na putu, u šumi, odakle je pozvao Hitnu pomoć. "Na pola puta pacijent je, verovatno zbog povrede i pešačenja, dobio vrtoglavicu, nije mogao dalje i ostao je na putu. Odmah smo poslali lekare s terenskim vozilom, ali i mehanizaciju koja će morati da čisti put ispred vozila, kako bi lekari stigli do pacijenta", kazala je Petrović. Ona je izrazila očekivanje da će do večeras lekari stići do pacijenta.

Hitna služba kuršumlijskog Doma zdravlja je imala jos jednu intervenciju, takođe u planinskom selu Dubrava. Lekari su uspešno, terenskim vozilom, stigli do tog sela i ukazali pomoć jednoj starici.

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Jovica Djinović rekao je da je sneg u nižim predelima opštine napadao oko 30 centimetara, dok je u planinskim predelima dostigao visinu od pola metara. Putevi se čiste po prioritetu i potrebi. Za sada nijedno kuršumlijsko selo nije odsečeno od ostatka opštine.

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da je zbog jakog vetra koji stvara nanos do 150 centimetara danas u podne obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na deonici puta Žagubica-Bor preko Crnog Vrha.

Ekipe rade na rasčišćavanju terena, navodi se u saopštenju i ističe da je zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere na putu IB-24 preko Čestobrodice, prestala da važi.

Na putu u opštini Kanjiža rano jutros ostala su zaglavljena u snegu dva autobusa s putnicima i nekoliko putničkih automobila.

Načelnik Sektora za vanvredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da su autobusi stali oko 6.30 sati, i da se saobraćajna policija uključila da zatvori saobraćaj, kako se ne bi stvarala kolona dok kamioni za čišćenje ne obave posao i izrazio očekivanje da će saobraćaj uskoro biti normalizovan.

Na teritoriji Vršca, takođe, ima jakog vetra i dolazi do pojave smetova od jednog metra, istakao je Marić.

On je naglasio da je teretni saobraćaj zabranjen na Ibarskoj magistrali, i naveo da su svi regionalni putevi u Srbiji u ovom trenutku prohodni, a čiste se i lokalni putevi, naročito na Pešterskoj visoravni.

Marić je rekao da je od početka hladnog talasa do sada bilo pet potvrđenih žrtava smrzavanja i da u toku protekle noći nije bilo novih evakuacija stanovništva.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na Kopaoniku ima 54 santimetara snega, na Crnom Vrhu 53, a na Zlatiboru 49 centimetara.

U Banatskom Karlovcu ima 40 centimetara snega, Sjenici 39, Zrenjaninu i Kraljevu 38, Beogradu 37, Ćupriji 36, Kikindi 35, Zaječaru 33, a u Kruševcu 32 santimetra.

U Kragujevcu ima 29 centimetara snega, Velikom Gradištu i Kuršumliji 26, Valjevu i Nišu 24, Sremskoj Mitrovici i Negotinu 23, Somboru, Novom Sadu i Požegi 22, Dimitrovgradu 21, Loznici 20, Vranju 12, a na Paliću devet.

Prema meteorološkoj pognozi za narednih sedam dana, u četvrtak i petak ujutru biće veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem od minus 15 do minus sedam, lokalno i oko minus 20 stepeni, po kotlinama sa kratkotrajnom maglom.

U četvrtak će biti pretežno sunčano, a u petak umereno oblačno i malo toplije, sa slabim i umerenim jugoistočnim vetrom.

U subotu će biti postepeno naoblačenje posle podne i tokom noći mestimicno sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. Duvaće slab i umeren, u košavskom području povremeno i jak jugoistočni vetar, a lokalno je moguća i pojava ledene kiše.

U nedelju i ponedeljak oblačno, mestimicno sa kišom, u višim planinama sa susnežicom i snegom. U košavskom području vetrovito. U predelima do 500 metara nadmorske visine otapanje snežnog pokrivača. Potom sledi uglavnom suvo, uz manji pad temperature.

(MONDO/Agencije, Foto: Jaroslav Pap, Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.