Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 28 ljudi u krađi bakra

BOR - U najopsežnijoj akciji protiv kradljivaca otpadnog bakra iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena „Bor", koja je sprovedena u noći između utorka i srede, pripadnici policijske uprave u Boru su u saradnji sa radnicima obezbeđenja RTB-a uhapsili 28 lica romske nacionalnosti, protiv kojih je, nakon saslušanja, istražni sudija Opštinskog suda u Boru odredio pritvor u trajanju od osam dana.

Kako je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštila policija, svi uhapšeni se sumnjiče za krivično delo krađe u pokušaju, a uhvaćeni su u RTB-u kod pogona Istražni radovi u nameri da iz kruga basena iznesu sekundarnu sirovinu koju kasnije prodaju na crnom tržištu.

Policija je saopštila da protiv uhapšenih nije upotrebila silu niti sredstvo prinude, a u sudu potvrđeno da je reč o licima koja su do sada u više navrata odgovarala zbog istog krivičnog dela.

Akcija protiv kradljivaca otpadnog bakra juče je izazvala proteste porodica uhapšenih, koji su čin njihovi rođaka pravdali time da su to morali da rade kako bi se prehranili. Oni su tvrdili da su neki policajci bili brutalni tokom akcije, pa čak i da je među uhapšenima i jedna žena u osmom mesecu trudnoće. Rođaci i poznanici uhapšenih zahtevali su da svi uhapšeni budu oslobođeni. Zbog toga su zgradu suda juče obezbeđivali policajci, nad kojima su okupljeni iskazivali bes. Pod velikim policijskim obezbeđenjem, vozilom marice osumnjičeni su prebačeni u zatvor u Zaječaru.

Ovo je, inače, jedna od mnogobrojnih akcija policije protiv kradljivaca sekundarnih sirovina iz RTB-a, ali nikada nije izazvala ovakvu reakciju.

- Rešeno je da se ovom akcijom konačno stane na put tom biznisu koji cveta poslednjih petnaest godina - rekao je jedan od policajaca.

Kap u čaši prelila se pre manje od mesec dana, kada je pod još nerazjašnjenim okolnostima poginuo radnik RTB-a, a koji je neposredno pre tragedije imao bliski kontakt sa licima koji su pokušali da iz kruga preduzeća ukradu otpadne metale.

Taj događaj inicirao je i proteste radnika RTB-a koji su od nadležnih zahtevali da im obezbede sigurnost na poslu.

Okupljeni pred sudom nisu negirali greh rođaka, ali kažu da je to jedini način da mnogi od njih prežive.

Srba Osmanović smatra da je država kriva što Romi nemaju posao, pa su prinuđeni da se bave ovim.

- Kad hoćemo da se zaposlimo ne tretiraju nas kao ljude, nego „specijalce" i za nas su sva vrata zatvorena - kaže Osmanović koji nadničari sa drvosečama.

Dejan Šaćirović, vozač C kategorije, kaže da je do sada preko zavoda više puta pokušavao da se zaposli, ali da mu to nije pošlo za rukom.

Tražio sam da radim bilo šta, samo da prehranim porodicu, a na molbe upućene Zavodu za tržište rada nisam nijednom dobio odgovor. Ni pozitivan, ni negativan - kaže on.

Bakar 200 dinara po kilogramu

Otpadni bakar koji se ukrade iz pogona RTB-a prodaje se „većim" trgovcima po ceni od 200 dinara po kilogramu, koji ga kasnije prodaju po dvostrukoj ceni. Taj otpad završava ponovo u RTB-u na topljenje. Nije poznato da li je do sada odgovarao neko od glavnih trgovaca otpadnog bakra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.