Skupština grada Bora: ČETVRTINA BUDŽETA ODLAZI NA SUBVENCIJE, ŠTA JE SA KAPITALNIM INVESTICIJAMA?

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Sep.2022, 18:28

Skupština grada Bora: ČETVRTINA BUDŽETA ODLAZI NA SUBVENCIJE, ŠTA JE SA KAPITALNIM INVESTICIJAMA?

Bor, 23. septembar – Predlog drugog rebalansa budžeta u ovoj godini zaokupio je najviše pažnje odbornika na današnjoj sednici gradske skupštine na kojoj je opozicija, kao i do sada, imala glavnu reč. Novim uvećanjem budžeta dostiglo se 5,86 milijardi, a prema rečima gradonačelnika Milikića iduće godine trebalo bi da gradska kasa iznosi rekordnih 6,5 do 7 milijardi dinara. To je, jedinstveno je mišljenje, rezultat izvanrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << poslovnog rezultata kineskih rudarskih firmi.
Opozicioni odbornici su naglasili da je dobro što se pomažu investicije i poslovanje u Vodovodu i zdravstvnu, ali, pitaju se, šta je sa obećanim kapitalnim projektima, u prvom redu kad je reč o Fabrici otpadnih voda, bolnici, toplani, pojedinim saobraćajnicama.
– Zašto se asfaltira divlji, nepostojeći put od 300 metara, zašto se i dalje insistira na rekonstrukciji bolnice kad je očigledno da je to nemoguće, zašto se ne reguliše ruglo od „Kapije Bora“, zašto je za prvih šest meseci potrošeno više budžetskih para za subvencije nego za sve ostalo? Zašto se dozvoljava nekvalitetno popločavanje u gradu, kao i loši radovi na nekim mostovima i posebno šta se događa sa preseljenjem Krivelja? – upitao se Dragan Marković. – Vlast ne obaveštava građane da je aerodorom stigao do eksproprijacije, Zoološki vrt je nezakonito postavljen u sred grada, sada se predlaže i još jedno uređenje platoa kod Doma kulture. Raniji radovi na toj lokaciji nisu imali dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, nećemo valjda dozvoliti novu grešku? Sada se zagovara gradnja akva parka koji će navodno opsluživati celu Timočku Krajinu i služiće razvoju turizma. Nezadovljan sam i rušenjem sportskih objekata na Četvrtom kilometru a gradnja novih, i to na nepovoljnoj lokaciji, nije ni započeta. Iste te objekte kod Sportskog centra, čak sa stazom za konjičke trke, gradila je ista ova vlast. I niko nije protiv šoping mola, ali ne na tom mestu.
“Kapija Bora” – Foto: Borske Narodne Gradonačelnik Aleksandar Milikić podsetio je da je budžet grada 2018. godine iznosio 1,8 milijardi, danas je blizu šest milijardi dinara, da je izgrađeno 130 kilometara novih puteva i 117 kilometara vodovoda, da su isplaćeni gotovo svi dugovi propale Apotekarske ustanove, da su izdvojene stotine miliona za dugovanja Vodovoda i Toplane, najviše za utrošenu struju. On je napomenuo da će se u šoping centru zaposliti 120 do 150 radnika, da će novi sportski objekti biti u blizini škola i da to nije problematična lokacija, da cene komunalija neće biti uvećane bar do proleća naredne godine…
Na diskusiju gradonačelnika odbornik Aleksandar Kulić imao je kratak komentar: – Sve ovo što ste čuli jeste u stilu: „Usta moja hvale mene“ zašta je od predsedavajućeg dobio opomenu.
Dr Predrag Balašević je rekao da sumnja da će akva park raditi pozitivno i da će verovatno doživeti sudbinu Zoološkog vrta koji se 90 odsto subvencira iz gradskog budžeta. On je podsetio i na ogromne subvencije Toplani, gde je dokazano da se nabavlja preskup ugalj i da o tome i još nekim sumnjama nadležni organi ne vode istrage.
– Oni, očigledno je, u ovim slučajevima ne rade svoj posao – upozorio je dr Balašević.
Ljubiša Marinković je ukazao na „spiskove želja“ ljudi iz vlasti za finansiranje potreba u 2023. godini i da javna rasprava o toj temi nije kvalitetno organizovana.
Čule su se i primedbe na rad Narodne kuhinje, a posebno se raspravljalo o Programu za kontrolu vazduha.
Postavljeno je i krucijalno pitanje – šta će se raditi u Boru kad ne bude rudnika i kad ode Ziđin. Jer, moramo da razmišljamo na vreme i o razvoju ostale privrede – jedna je od glavnih konstatcija sa današnje sednice Skupština grada Bora.
Članak Skupština grada Bora: ČETVRTINA BUDŽETA ODLAZI NA SUBVENCIJE, ŠTA JE SA KAPITALNIM INVESTICIJAMA? se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.