ŠISTEKA UKRALI PRE NEGO ŠTO JE OTKRIVEN

Izvor: TvojPortal.com, 04.Avg.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠISTEKA UKRALI PRE NEGO ŠTO JE OTKRIVEN

Spomenik inženjeru Šisteku u Boru oskrnavljen pre nego što je otrkiven, mada postoji mogućnost da je natpis sa postamenta skinut i zbog greške u godini smrti, jer je prvi rudarski inženjer u Boru umro 1904., a ne 1907. kako je bilo napisano.


Bakarna ploča na postamentu spomenika inženeru Franji Šisteku, prvom inženjeru i direktoru Borskih rudnika bakra (otkrivanje spomenika zakazano za 6. avgust, Dan rudara Srbije), nestala je nakon samo jednog dana. Nepoznati lopovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << najverovatnije pod okrijem noći, ukrali su ploču sa natpisom imena inženjera Šisteka i njegovim godinama rođenja i smrti. Radnici na gradilištu kružnog toka u užem centru grada ne znaju šta se dogodilo s pločom, ali pretpostavljaju da je ukradena i prodata nekom od otkupljivača sekundarnih sirovina. Bakar i bronza su skupi i zato su dobro došli gazdama privatnih livnica kojih je i u ovom kraju sve više. Postoji i druga mogućnost: da je nakonadno ustanovljeno da je Šistek umro 1904, a ne 1907. godine kako je bilo napisano.
Ipak, stara je priča da lopovi kradu i prodaju sve što je od bakra i mesinga. Pokradeno je bar pet, šest bisti prvoboraca NOB-a, nestao je i spomenik od 600 kilograma bronze čuvenog mađarskog pesnika i borskog logaraša Mikloša Radnotija, pokredan je ceo bakarni krov zdanja “Kapija Bora”, bakarni oluci sa stambebnih zgrada nestaju čim se postave, lopovi odnose i biste sa spomenika u Novom groblju. U policiji su nemoćni da se odupru opštoj krađi svega što je od bakra i mesinga, tako da je pre dve godine ukraden i oluk sa policijske zgrade.
-Sa spomenika mog oca Branka odneta je mesingama bista. Sa spomenika sestri Novice Ivanovića ukrali su čak i mesingana slova. Sve što je metalno nestaje bez obzira na predostrožnost. Policija je, nakon bezbroj prijava, pronašla lopove, ali su oni ubrzo pušteni iz zatvora . Takav je valjda zakon-kaže Denis Olar iz Slatine nadomak B

borfranjo šistek
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.