ŠISTEKA UKRALI PRE NEGO ŠTO JE OTKRIVEN

Izvor: MC Bor, 04.Avg.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠISTEKA UKRALI PRE NEGO ŠTO JE OTKRIVEN

Bor, 4.avgust
Spomenik inženjeru Šisteku u Boru oskrnavljen pre nego što je otrkiven, mada postoji mogućnost da je natpis sa postamenta skinut i zbog greške u godini smrti, jer je prvi rudarski inženjer u Boru umro 1904., a ne 1907. kako je bilo napisano
Autor: B.F.
Foto: D. Popaz
Bakarna ploča na postamentu spomenika inženeru Franji Šisteku, prvom inženjeru i direktoru Borskih >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << rudnika bakra (otkrivanje spomenika zakazano za 6. avgust, Dan rudara Srbije), nestala je nakon samo jednog dana. Nepoznati lopovi, najverovatnije pod okrijem noći, ukrali su ploču sa natpisom imena inženjera Šisteka i njegovim godinama rođenja i smrti. Radnici na gradilištu kružnog toka u užem centru grada ne znaju šta se dogodilo s pločom, ali pretpostavljaju da je ukradena i prodata nekom od otkupljivača sekundarnih sirovina. Bakar i bronza su skupi i zato su dobro došli gazdama privatnih livnica kojih je i u ovom kraju sve više. Postoji i druga mogućnost: da je nakonadno ustanovljeno da je Šistek umro 1904, a ne 1907. godine kako je bilo napisano.
Ipak, stara je priča da lopovi kradu i prodaju sve što je od bakra i mesinga. Pokradeno je bar pet, šest bisti prvoboraca NOB-a, nestao je i spomenik od 600 kilograma bronze čuvenog mađarskog pesnika i borskog logaraša Mikloša Radnotija, pokredan je ceo bakarni krov zdanja “Kapija Bora”, bakarni oluci sa stambebnih zgrada nestaju čim se postave, lopovi odnose i biste sa spomenika u Novom groblju. U policiji su nemoćni da se odupru opštoj krađi svega što je od bakra i mesinga, tako da je pre dve godine ukraden i oluk sa policijske zgrade.
-Sa spomenika mog oca Branka odneta je mesingama bista. Sa spomenika sestri Novice Ivanovića ukrali su čak i mesingana slova. Sve što je metalno nestaje bez obzira na predostrožnost. Policija je, nakon bezbroj prijava, pronašla lopove, ali su oni ubrzo pušteni iz zatvora . Takav je valjda zakon-kaže Denis Olar iz Slatine nadomak Bora.

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRADU ŠISTEKOV SPOMENIK, NAJBOLJIMA ŠISTEKOVE NAGRADE

Izvor: MC Bor, 05.Avg.2011, 11:14

Bor, 5.avgust. Ovogodišnji Dan rudara i Dan kompanije u znaku Franje Šisteka Autor: G. Tončev Vasilić. Foto: D.Popaz. Ovogodišnji Dan rudara Srbije i Dan kompanije proteći će u znaku podsećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka. Program centralne proslave Šestog...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.