Prvi rezultati Ziđina u Boru, veća proizvodnja i nova zapošljavanja

Izvor: RTS, 29.Maj.2019, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati "Ziđina" u Boru, veća proizvodnja i nova zapošljavanja

Kompanija "Ziđin" je potvrdio - u prvom tromesečju gubitke RTB-a pretvorili su u profit. Kineski vlasnik je zadržao pet hiljada zaposlenih, a već prima i nove. U aprilu stalni posao dobilo je 50 ljudi, a danas su potpisali ugovore sa još 38 studenata završnih godina Tehničkog fakulteta u Boru.
Apsolventi borskog Tehničkog fakulteta do završetka studija u RTB-u, koji sada posluje pod imenom "Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ziđin Bor bakar" biće na stručnoj praksi - pet sati rada a dva učenja kineskog jezika. Praksa im je plaćena i biće im ponuđeno da ostanu u kompaniji.

"Ugovor koji smo danas potpisali biće svima nama od velikog značaja u budućnosti, ali i ostalim studentima koji će ugovore potpisivati posle nas", kaže Milica Adamović, apsolvent Tehničkog fakulteta u Boru.
"Ovo je prilika da pokažemo i praktično sve ono što smo za četiri godine naučili. Naravno, svi se nadamo zaposlenju", kaže Milan Milenović, apsolvent Tehničkog fakulteta u Boru.
"Samo oni koji usvajaju duh inovacije i neprestano se usavršavaju mogu postati vrhunski stručnjaci u kompaniji. Dobar početak je pola posla. Dodela ugovora otvara vrata odličnoj saradnji Kompanije i Grada, ali i Kompanije i Tehničkog fakulteta u Boru", kaže Huang Džao Ju, direktor ljudskih resursa  u "Srbija Ziđin Bor bakar".
U Vladi su zadovoljni jer će kineski vlasnik do kraja godine u Boru investirati 160 miliona dolara, kao i prvim poslovnim rezultatima.
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić kaže da su 18. decembra su ušli u kompaniju i već u prvom kvartalu za 2,8 posto su povećli proizvodnju katodnog bakra u odnosu na isti period 2018. godine.
"April nam je doneo još bolje rezultate. Proizvodnja katodnog bakra na nivou cele kompanije je 48 procenata veća nego prošle godine, a proizvodnja iz sopstvene rude za oko 14 procenata", istakao je Antić.
"Ziđin" je i globalno vodeća kompanija u svojoj oblasti. Na Forbsovoj listi, objavljenoj u maju "Ziđin" je na prvom mestu proizvođača zlata u svetu, a deseti je među proizvođačima obojenih metala.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Apsolventi u Ziđinu: Pet sati rada, pa dva kineskog

Izvor: Mondo, 29.Maj.2019

Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, potpisala je danas ugovore o stručnoj praksi sa 38 studenata završnih godina Tehničkog fakulteta u ovom gradu...Foto: MONDO / Aleksandra Petrovski..Apsolventi borskog Tehničkog fakulteta će do završetka studija,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.