Bolja ponuda SMR ili treći tender

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja ponuda SMR ili treći tender

Niš -- Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da će za Rudarsko-topioničarski basen Bor biti raspisan treći tender ukoliko ruska kompanija SMR ne popravi ponudu.

Ako Rusi ne poboljšaju ponudu ići ćemo na treći tender, kaže Dinkić

"SMR mora da zadovolji stroge ekološke kriterijume koji su bili nametnuli i Austrijancima. Ukoliko produže važnost licitacione garancije moći će da pregovaraju i poprave lošu ponudu za RTB koju su dali", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dinkić i podsetio da kompanija SMR mora da produži licitacionu garaniciju od 10 miliona dolara ako želi da pregovara o kupovini RTB Bor.

Važnost licitacione garancije ističe 28. aprila, a njeno dostavljanje je bilo uslov za učestvovanje na drugom tenderu za kupovinu RTB-a, na kojem je SMR bio drugoplasirani ponuđač. Ministar je naglasio i da ukoliko SMR popravi ponudu tako da garantuje sigurne investicije, izgradnju nove topionice i pokretanje proizvodnje može da pregovara o preuzimanju RTB Bora.

Predstavnici ruske kompanije SMR najavili su da će u toku ove sedmice sa Agencijom za privatizaciju započeti pregovore o prodaji borskog basena. Direktor sektora za komunikacije u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović objasnio je da je SMR-u poslat poziv, a da je iz te kompanije stigao odgovor da će u toku ove nedelje doći na pregovore.

"Onog momenta kada dođu u Agenciju kreću pregovori o svim detaljima vezanim za zaključenje Ugovora o prodaji, a to uključuje sve što je vezano za rokove, investicioni i socijalni program", objasnio je Belanović i podsetio da obe strane kreću od za sebe najpovoljnijih uslova.

Vlada Srbije prošle sedmice je odlučila da raskine ugovor sa austrijskim Atekom, prvorangiranim na tenederu za RTB, pošto su predstavnici te kompanije tražili novo produženje roka za isplatu kupoprodajne cene.

Predloženo je i da se otpočnu pregovori o prodaji RTB-a sa drugoplasiranom ponuđačem, kompanijom SMR, koja posluje u okviru Bejzik elementa ruskog biznismena Olega Deripaske. Prema Zakonu o privatizaciji, ruska kompanija će imati rok od 30 dana da njeni predstavnici okončaju pregovore, uz mogućnost da se rokovi produže za još 30 dana.

Ugovor o prodaji RTB Bor kompaniji Atek potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

Atek se nada trećem tenderu

Beč - Austrijski industrijalac Mirko Kovač, vlasnik kompanije Atek, sa kojom je srpska vlada raskinula ugovor o kupovini RTB Bor, nada se novom tenderu.

"To što smo na dan raskida ugovora kupili jedno malo preduzeće u Boru je znak da smo spremni da u Srbiji dugoročno investiramo", kazao je on podsećajući da je ATB Sever, proizvođač transformatora i motora u vlasništvu koncerna Atek, kupila Fabriku opreme i delova u Boru, preduzeće koje je poslovalo u sastavu RTB.

"Što tiče RTB Bor, mislim da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, 11. maja, biti raspisan novi tender", uveren je Kovač. Vlasnik Ateka ove nedelje boravi u poseti Dubaiju, Abu Dabiju, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, gde će se sastati sa potencijalnim investitorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.