Dinkić: Treći tender za RTB ako SMR ne popravi ponudu

Izvor: Blic, 14.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Treći tender za RTB ako SMR ne popravi ponudu

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas u Nišu da će za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" (RTB) biti rapisan treći teneder ukoliko ruska kompanija SMR ne popravi ponudu.

"SMR mora da zadovolji stroge ekološke kriterijume koji su bili nametnuli i Austrijancima. Ukoliko produže važnost licitacione garancije moći će da pregovaraju i poprave lošu ponudu za RTB koju su dali", rekao je Dinkić.

Ministar je naglasio da ukoliko SMR popravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponudu tako da garantujee sigurne investicije, izgradnju nove topionice i pokretanje proizvodnje može da preuzme Bor.

Vlada Srbije prošle sedmice je odlučila da raskine ugovor sa austrijskim Atekom, prvorangiranim na tenederu za RTB, pošto su predstavnici te kompanije tražili novo produženje roka za isplatu kupoprodajne cene.

Predloženo je i da se otpočnu pregovori o prodaji RTB-a sa drugoplasiranom ponuđačem, komapnijom SMR, koja posluje u okviru Bejzik elementa ruskog biznismena Olega Deripaske.

Ugovor o prodaji RTB Bor potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

Kovač se nada novom tenderu za RTB Bor

Austrijski industrijalac Mirko Kovač, vlasnik kompanije "Atek", sa kojom je srpska vlada raskinula ugovor o kupovini RTB "Bor", nada se novom tenderu.

"To što smo na dan raskida ugovora kupili jedno malo preduzeće u Boru je znak da smo spremni da u Srbiji dugoročno investiramo", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Naime, firma ATB "Sever" u Subotici, proizvođač transformatora i motora, u vlasništvu koncerna "A-tek", čiji je vlasnik Kovač, kupila je na aukciji u Fabriku opreme i delova u Boru, preduzeće koje je poslovalo u sastavu RTB.

"Što tiče RTB "Bor", mislim da će nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, 11. maja, biti raspisan novi tender", uveren je Kovač.

Vlasnik "A-tek" ove nedelje boravi u poseti Dubajiju, Abu Dabiju, Bahrajnu i Saudijskoj Arabiji, gde će se sastati sa potencijalnim investitorima.

"Tokom posete zemljama Golfskog zaliva sastaću se sa predstavnicima kraljevskih i vladarskih kuća da bi sa njima razgovarao o projektima. Imamo tokom pet dana 30 do 40 sastanaka", rekao je on.

Vlasnik "A-teka" je dodao da te zemlje trebaju elektrane, postrojenja za spaljivanje smeća i proizvodnju vode.

"To su projekti u vrednosti od par milijardi dolara. Videćemo šta "A-tek" može tamo da učini", rekao je Kovač.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: SMR da popravi ponudu

Izvor: B92, 14.Apr.2008

Niš, Beč -- Ukoliko ruska kompanija SMR ne popravi ponudu koju je dala za RTB Bor, biće raspisan novi tender, najavljuje ministar Dinkić. Austrijski Atek očekuje novi tender... "SMR mora da zadovolji stroge ekološke kriterijume, kao što smo ih nametnuli i Austrijancima. Ukoliko produži važnost...

Nastavak na B92...

Bolja ponuda SMR ili treći tender

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 10:37

Niš -- Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da će za Rudarsko-topioničarski basen Bor biti raspisan treći tender ukoliko ruska kompanija SMR ne popravi ponudu...Ako Rusi ne poboljšaju ponudu ići ćemo na treći tender, kaže Dinkić.."SMR mora da zadovolji stroge ekološke kriterijume...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.