Vlada izmenila zakon o besplatnim akcijama

Izvor: S media, 04.Feb.2010, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada izmenila zakon o besplatnim akcijama

Vlada Srbije uvojila je danas predlog za izmenu Zakona o besplatnim akcijama i Zakona o Agenciji za privatizaciju, što će omogućiti da gradjani dobiju akcije državnih preduzeća pre privatizacije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije Srbije, gradjani će ove godine dobiti besplatne akcije Telekoma i Aerodroma "Nikola Tesla", a akcije Elektroprivrede Srbije (EPS) 2011. godine.

Izmenama zakona uvodi se zakonska obaveza da se veliki državni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sistemi organizuju kao otvorena akcionarska društva, a predvidjene su novčane kazne za nepoštovanje te obaveze.

Formiraće se Akcionarski fond u kojem će biti objedinjene akcije i udeli iz Privatizacionog registra, iz sadašnjeg Akcijskog fonda i iz drugih javnih preduzeća i privrednih društava sa državnim kapitalom za koje Vlada donese odluku o tome.

Navodi se da će tako objedinjene akcije Akcionarskog fonda biti podeljene gradjanima ove godine i njima će moći da se trguje.

Akcionariski fond neće imati organe upravljanja, niti zaposlene, a njegovim portfeljom akcija i udela u firmama upravljaće Agencija za privatizaciju, piše u saopštenju.

Izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privatizaciju predvidjeno je pripajanja Akcijskog fonda Agenciji što će doprineti smanjenju broja zaposlenih i rashoda.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.