Svi udžbenici spremni

Izvor: Blic, 01.Sep.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi udžbenici spremni

Svi udžbenici su odštampani i spremni za početak školske godine. Akcija besplatnih udžbenika Ministarstva prosvete je uspešno realizovana i svi osnovci u prvom i drugom razredu dobijaju komplete udžbenika u školi. U poslednje dve godine cena udžbenika je povećana samo pet procenata, što je ispod nivoa inflacije za isti period jer brinemo o finansijskim mogućnostima roditelja, kaže u intervjuu za "Blic" Miloljub Albijanić, direktor JP Zavod za udžbenike.

On apostrofira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su udžbenici za osmi razred pripremljeni u skladu sa novim nastavnim planom i programom, a da je Zavod učestvovao i u akciji gradskih vlasti u Beogradu da učenici petog razreda takođe dobiju besplatne udžbenike.

Šta ste uradili da više nema redova pred vašim knjižarama?

- Udžbenici se mogu kupiti u svim gradovima Srbije. U Beogradu sada ima 25 prodajnih mesta, računajući knjižare Zavoda, "Službenog glasnika", "Stubova kulture" i druge. Takođe je potpisan ugovor sa "Poštom Srbije" i građani mogu da naruče udžbenike u svim poštama i dobiju udžbenike pouzećem po istoj ceni kao u knjižari.

Zašto samo državni zavod izdaje udžbenike za nacionalne zajednice i srednje stručne škole?

- Zavod kao društveno odgovorna kompanija priprema oko 2.000 naslova udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica i niskotiražnih izdanja za srednje škole. Prema zakonu je predviđen fond u kojem bi trebalo da proporcionalno učestvuju svi izdavači. Očekuje se da od ove godine fond obezbedi finansiranje niskotiražnih izdanja.

U Srbiji čak 49 izdavačkih kuća ima pravo da izdaju udžbenike. Kakve su posledice?

- Zavod je jedino javno preduzeće koje ima punu konkurenciju. Naše tržište je, međutim, isuviše malo za toliki broj izdavača. Na primer, u Hrvatskoj i Finskoj postoje po tri izdavača. Kod nas su uslovi za dobijanje licence minimalni, odnosno dovoljno je da se osnuje firma i svi koji podnesu zahtev dobijaju licencu tipa C.

Šta sve mora biti promenjeno kod davanja licence?

- Potrebno je da se definiše minimalan broj stalno zaposlenih u izdavačkoj kući jer sada za licencu nisu potrebni urednici sa stalnim zaposlenjem. U Hrvatskoj izdavač koji nema deset tržišnog učešća gubi licencu.

Šta je u Zavodu učinjeno radi poboljšanja kvaliteta udžbenika?

- Svi udžbenici, pored poboljšanja u sadržaju, likovno i tehnički su unapređeni. Većina udžbenika je izrađena na kvalitetnom papiru, u punom koloru, sa pratećim ilustracijama, šivena i lepljena. Naši udžbenici imaju hologramsku zaštitu.

Vaša izdavačka delatnost se ne svodi samo na udžbenike. Šta je u pripremi?

- Zavod je, do sada, izdao trideset sabranih i izabranih dela najznačajnijih ličnosti iz kulture i nauke. To je pravo intelektualno bogatstvo naše države. Među njima su Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Nikola Tesla, Stevan Mokranjac... Nastavljajući tu tradiciju, objavili smo izabrana dela Nikole Rota i četiri izabrana dela Radovana Samardžića. Sa balkanološkim institutom SANU smo započeli projekat objavljivanja istaknutih pisaca i naučnika na engleskom jeziku, kao što su Slobodan Jovanović, Andrej Mitrović i Jovan Cvijić. Takođe, prevodiće se na srpski doktorske teze koje su naši ljudi odbranili na stranim univerzitetima, među njima teza Jovana Ristića, koji je doktorirao na Hajdelbergu i Đure Đurovića, koji je odbranio rad na Sorboni.

Pogodnosti

Koje pogodnosti pružate za kupovinu vaših izdanja?

- U toku prolećne pretplate roditelji su koristili pogodnosti povoljne kupovine, a Zavod i sada pruža mogućnost kupovine na tri mesečne rate.

Antrfile 2gldshfk

Koji cilj imate kao državna izdavačka kuća?

- Da budemo lideri u izdavanju udžbenika i aktivno doprinosimo stvaranju društva znanja.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.