Sve spremno za prodaju akcija

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za prodaju akcija

Prodaja akcija NIS-a počinje 30. avgusta, a izdavanje naloga za prodaju obavljaće se na šalterima pošta. Potrebno je da građani sa ličnom kartom dođu na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih akcija.

U Vladi Srbije saopšteno je da od 30. avgusta počinje prodaja akcija Naftne industrije Srbije. Izdavanje naloga za prodaju obavljaće se na šalterima pošta u Srbiji, uz jednostavnu proceduru.

"Prvog dana očekuju se gužve na šalterima pošta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali je 'Poštanska štedionica', koja je ovlašćeni broker za prodaju besplatnih akcija NIS-a, pripremila informacionu podršku da se ispostava naloga odvija brzo i nesmetano, rekla je direktorka za novčane usluge "Pošte Srbije" Svetlana Lešević.

Leševićeva je objasnila da je potrebno da građani sa ličnom kartom dođu na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih akcija, posle čega će biti zaključen ugovor sa klijentom, a zatim će mu biti ispostavljen nalog za prodaju.

"Građani treba da znaju koju količinu akcija žele da prodaju, po kojoj ceni i da imaju aktivan tekući račun", rekla je Lešević i dodala da će, ukoliko dođe do realizacije naloga, novac na račun klijenta leći u roku od tri dana.

Svetlana Cerović sa Beogradske berze rekla je da će izlazak akcija NIS-a na Berzu pozitivno uticati na tržište kapitala i da će imati pozitivan efekat na ekonomiju Srbije i sve učesnike na Beogradskoj berzi.

Cerovićeva je istakla da je NIS prva kompanija koja je direktno izašla na A listing Beogradske berze, i dodala da se poslovanje NIS-a na taj način apsolutno otvara prema javnosti.

 Cenu određuju ponuda i tražnja

Prema njenim rečima, početna cena akcije NIS-a je 505 dinara, a zavisiće od ponude i tražnje.

"Zona fluktuacije prvog dana trgovanja na berzi je od minus 20 do plus 300 odsto, a narednog dana od minus osam do plus 10 odsto", rekla je Cerovićeva.

Cerović je rekla da se građani, osim "Poštanskoj štedionici", kao ovlašćenom brokeru, za prodaju akcija NIS-a mogu obratiti i nekoj drugoj brokerskoj kući, koja će to raditi uz odgovarajuću proviziju.

Direktor sektora za upravljanje sredstvima i likvidnošću "Poštanske štedionice" Zvezdana Jakšić navela je da će svi nalozi koji budu izdati do 9,30 časova biti ispostavljeni Berzi istog dana, a svi nalozi koji budu izdati posle toga - sledećeg dana.

Jakšićeva je objasnila da građani mogu da provere da li je nalog realizovan na četiri načina: besplatnim pozivom na broj 0800 100 300, SMS porukom na broj telefona 2377, elektronski - unošenjem jedinstvenog broja naloga i matičnog broja na sajtu "Poštanske štedionice" ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

U NIS-u je rečeno da će ruski "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik te kompanije, do februara sledeće godine, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, objaviti ponudu za preuzimanje akcija malih akcionara po ceni ne manjoj od cene plaćene po akciji iz kontrolnog paketa akcija NIS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.