Gaspromnjeft objavio ponudu za otkup akcija NIS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gaspromnjeft" objavio ponudu za otkup akcija NIS-a

NOVI SAD -

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" objavila je u današnjoj štampi ponudu za otkup 19,8 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS) od malih akcionara po ceni od 4,8 evra za akciju.

Građani, koji žele da prodaju akcije NIS-a, moći će to da učine po ceni od 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara, a ponuda će važiti sledećih 45 dana.

Oni nisu obavezni da prodaju svoje akcije, ako to ne žele, a ukoliko ih ne prodaju na ovaj način, vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << besplatnih akcija moći će njima i dalje da trguju na Beogradskoj berzi.

Građani koji žele da prodaju akcije po navedenoj ceni, treba da daju nalog za njihovo deponovanje na specijalni račun kupca "Gaspromnjefta", a tri dana nakon isteka ponude, odnosno već u martu, novac od prodatih akcija biće prebačen na račune prodavaca.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft", koja je vlasnik 51 odsto akcija NIS-a, obavezala se da će, po osnovu kupoprodajnog ugovora za NIS, do februara ove godine istaći ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Građani koji su dobili po pet besplatnih akcija NIS-a i do sada ih nisu prodali na berzi, mogu da ih prodaju po navedenoj ceni, na šalterima pošte ili kod bilo kog brokera člana Centralnog registra, ukoliko imaju otvoren račun, s tim da je jedino transakcija u Pošti besplatna.

Sve što je potrebno od dokumenata je važeća lična karta.

Radnici i bivši radnici NIS koji imaju akcije, takođe ih mogu prodati po navedenoj ceni, obraćajući se članu Centralnog registra kod kojeg je otvoren račun.

Novac od prodatih akcija biće prebačen na račune prodavaca u dinarima po kursu na dan uplate, ali ne nižem od kursa dinara prema evru na dan koji prethodi objavljivanju obaveštenja o nameri.

Građani, vlasnici akcija NIS-a , od avgusta 2010. mogli su da trguju tim akcijama na Beogradskoj berzi i nezavisno od ove ponude.

Do sada je na berzi trgovano akcijama NIS-a po najvišoj ceni od 550 dinara, a najniža cena bila je bila 442 dinara.

Detaljne informacije o načinu otkupa akcija i o ponudi "Gaspromnjefta", mogu se pronaći na sajtu NIS-a.

U okviru srpsko-ruskog Međunarodnog sporazuma iz oblasti naftne i gasne privrede i Ugovora koji je zaključen 24. decembra 2008. godine, "Gaspromnjeft" je za 400 miliona evra kupio 51 odsto akcija NIS-a, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju rafinerijskih postrojenja do 2012. godine.

U skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije 19,08 odsto akcija je preneto na građane Srbije, od čega su 4,34 odsto akcija dobili zaposleni i bivši zaposleni u NIS-u, dok je oko 29,9 odsto akcija te naftne kompanije i dalje u vlasništvu Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.