Aerodrom na berzi

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom na berzi

Trgovanje akcijama Aerodroma "Nikola Tesla" počinje sutra, po početnoj ceni od 641 dinar. Građani koji su dobili po jednu besplatnu akciju, ukoliko nemaju svog brokera, imaju mogućnost da nalog za prodaju predaju u Pošti, bez plaćanja provizije.

Prvo trgovanje akcijama Aerodroma "Nikola Tesla" zakazano je za sutra, po indikativnoj ceni od 641 dinar za jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akciju, saopštila je Beogradska berza. To znači da će oko 4,8 miliona građana, koji su stekli pravo na besplatne akcije, zaposleni i bivši zaposleni koji poseduju akcije Aerodroma, kao i svi zainteresovani, moći da ih prodaju i kupuju na Berzi.

Građani su dobili po jednu besplatnu akciju tog preduzeća, a ukoliko nemaju svog brokera, odnosno posrednika u trgovanju na Berzi, imaju mogućnost da nalog za prodaju predaju banci "Poštanska štedionica", članu Berze, bez plaćanja provizije. Jedini dokument koji im je za to potreban je lična karta.

Prvog dana trgovanja akcijama Aerodroma "Nikola Tesla" ne očekuju se velike gužve na šalterima pošte, rekla je direktorka u "Poštanskoj štedionici" Zvezdana Jakšić.

Ukoliko žele da kupe akcije Aerodroma ili bilo kog drugog preduzeća čijim se hartijama trguje na Berzi, građani to mogu da učine preko ovlašćenih brokera, članova Beogradske berze.

Ukupni osnovni kapital Aerodroma "Nikola Tesla" iznosi 20,57 milijardi dinara koji je iskazan kroz 34.289.350 komada običnih akcija pojedinačne nominalne vrednosti od 600 dinara.

Akcije Aerodroma na A listingu

Većinski vlasnik Aerodroma je, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, Republika Srbija koja poseduje 28,5 miliona akcija, odnosno 83,15 odsto od ukupne emisije deonica, a sledi Akcionarski fond čiji je udeo u vlasništvu preduzeća 0,08 odsto.

Akcije Aerodroma su primljene na A listing. To je najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze na kojem su listirane kompanije koje ispunjavaju stroge uslove, propisane od strane Berze i koji se, između ostalog, odnose na izveštavanje (npr. obavezu dostavljanja kvartalnih finansijskih izveštaja), reviziju finansijskih izveštaja.

Na A listingu Berze trenutno se nalaze "Energoprojekt holding", "Tigar", "Sojaprotein" i "Naftna industrija Srbije", a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna promena cene od minus 8 do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predviđena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

Trgovanje na Berzi obavlja se radnim danima od 9.30 do 13 časova, a zvanični trgovački podaci objavljuju se u dnevnom izveštaju oko 15 časova.

O trenutnom kretanju cene akcija i pre kraja trgovanja, na raspolaganju su i informacioni servisi Beogradske berze, koji omogućavaju praćenje trgovanja u realnom vremenu, odnosno u trenutku kada se promena dogodi.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.