Zbog napada na mladog aktivistu vozač GSP-a nije ni suspendovan

Izvor: Politika, 06.Jul.2012, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog napada na mladog aktivistu vozač GSP-a nije ni suspendovan

Kako tumači Mileta Radojević, direktor GSP-a, njihov vozač je „van radnog vremena” batinao dvadesetogodišnjeg Filipa Vukšu, koji je hteo da fotografiše polupana stakla na vratima autobusa, tako da firma „nema ni jedan pravni osnov” da ga kazni

Nevladina organizacija Građanske inicijative zatražila je od GSP-a da kazni vozača koje je 22. juna fizički napao mladog aktivistu Filipa Vukšu, dok je na Keju osobođenja fotografisao polupana stakla na prednjim i zadnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vratima autobusa  „Lui travela” sa linije 611. Vozač tog privatnog autoprevoznika ga je verbalno napao zahtevajući da prestane sa fotografisanjem. Zatim je prišao i vozač spornog autobusa „Lui travela” i fizički napao Vukšu. Da bi izbegao dalji sukob, Filip se udaljio, ali ga je vozač GSP-a, koji je bio na stanici, sustigao i počeo rukama da udara po glavi.

– Napad je zabeležila sigurnosna kamera. U Zemunskoj bolnici gde je pregledan, Vukši su konstatovane povreda nosa sa obilnim krvarenjem i lakše povrede glave. Na osnovu izjava i bolničkog nalaza, pokrenuta je prekršajna prijava protiv vozača GSP-a – ističe se u saopštenju Građanskih inicijativa.

Vozač „Lui travela” je suspendovan po zahtevu Direkcije za javni prevoz, ali ostali učesnici događaja nisu kažnjeni niti otpušteni, kažu u Građanskim inicijativama. Oni zahtevaju da nadležne institucije izvrše pritisak na GSP, koji je obavezan da, kako tvrde, suspenduje odgovorna lica.

Mileta Radojević, generalni direktor GSP-a, osuđuje fizički napad na mladog Vukšu, ali napominje da ne mogu da suspenduju i kazne svog vozača.

– Naš radnik nije bio na dužnosti u trenutku kada je učestvovao u napadu, pa nemamopravni osnov da ga kaznimo. Ne može radnik da bude kažnjen ukoliko je posle radnog vremena napravio neki incident. Ukoliko je neko od naših radnika u uniformi GSP-a uhvaćen da peca bez dozvole, može da bude kažnjen samo zbog tog dela, ali ne i zašto je narušio ugled firme noseći radno odelo – rekao je Radojević i zaključio da oštećeni može da podigne krivičnu ili prekršajnu prijavu protiv vozača zbog nanošenja telesnih povreda.

A o detaljima incidenta u Zemunu, za naš list govori Filip Vukša.

„Dok sam fotografisao razlupana stakla, s namerom da snimke predočim nadležnima, prišao mi je vozač drugog autobusa koji je tvrdio kako je fotografisanje zabranjeno. Nisam odustao, a on je pozvao Iliju R., vozača autobusa „Lui Travela” koji sam slikao. Ilija R. je posle pretnji koje sam ignorisao fizički nasrnuo na mene. Otišao sam do kućice otpravnika GSP-a, ispričao mu da je došlo do incidenta i zamolio ga da reaguje opominjanjem vozača ili kontaktiranjem njegovog šefa. Na sve to otpravnik je odmahnuo rukom uz reči da on nema ništa sa tim i da ja lično kontaktiram prevoznika i žalim se. Dok sam telefonirao prišla su mi trojica vozača – onaj koji je prvi probao da me odvrati od fotografisanja, Ilija R. i vozač GSP-a, Saša P., koji je zahtevao da se legitimišem – objašnjava Vukša.

Pošto je odbio da pokaže ličnu kartu, dodaje on, usledio je napad.

– Saša P. me je snažno uhvatio za ruku. Istrgao sam se i potrčao ka Glavnoj ulici. Prošao sam kroz kapiju neke zgrade, nadajući se da ću uspeti da se sklonim. Vrata ordinacije na koja sam zvonio su bila zaključana, Saša P. me je stigao i otvorenim šakama iz sve snage počeo da me udara u glavu. Pozvao sam policiju, ona je uzela od mene izjavu, posle čega sam otišao u zemunsku bolnicu – kaže Vukša, koji napominje da je policija podnela prekršajnu prijavu protiv vozača GSP-a, a da će on pokrenuti i privatnu tužbu zbog nanošenja povreda.

Komentarišući izjavu Milete Radojevića, direktora GSP-a, Vukša ističe da je vozač koji ga je napao nosio radnu uniformu gradskog prevoznika.

– Zbog toga, ako ni za šta drugo, GSP bi protiv njega morao da pokrene postupak zbog narušavanja ugleda firme – smatra Vukša.

----------------------------------------------

Ko je Filip Vukša

Dvadesetogodišnji Filip Vukša, student pejzažne arhitekture, građanskim aktivizmom počeo je da se samoinicijativno i samostalno bavi 2007. godine. Od tada, gde god da uoči komunalne i saobraćajne probleme u gradu, on pošalje dopis nadležnima. Do danas je dostavio više od 750 predstavki gradskim i opštinskim organima, zahvaljujući kojima su, između ostalog, popravljane bandere, obnavljane biciklističke staze, čišćena vozila javnog prevoza, sađeni drvoredi, vraćani poklopci na šahtove...

----------------------------------------------

Direkcija traži suspenziju svih aktera

Povodom incidenta od 22. juna, u kojem je došlo do fizičkog napada na građanskog aktivistu Filipa Vukšu, a u kome je pored vozača privatnog prevoznika učestvovao i vozač GSP „Beograd”, Direkcija za javni prevoz naložila je da se svi učesnici ovog događaja suspenduju do daljnjeg.

Kada policija završi istragu i po dobijanju zvaničnog izveštaja, biće preduzete i ostale adekvatne mere prema počiniocima, prenosi Beoinfo.

Direkcija za javni prevoz izražava žaljenje i upućuje izvinjenje gospodinu Filipu Vukši zbog nedopustivog ponašanja vozača autobusa.

D. S. – D. B.

objavljeno: 06.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.