„Vrt dobre nade širi se ka Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave

Izvor: Press, 29.Nov.2010, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vrt dobre nade" širi se ka Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave

Renoviranje zoološkog vrta na Kalemegdanu, koji je odnedavno „u rukama" grada, počeće na proleće, saopštila je gradska vlast
- Formalno preuzimanje zoo-vrta biće završeno za mesec dana, a u toku je izrada planova za unapređenje ove oaze - izjavio je juče član Gradskog veća Dejan Mali.
On je istakao da će „Vrt dobre nade" biti proširen na Donji grad Kalemegdanske tvrđave, ali da će se voditi računa o potencijalnim arheološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nalazištima.
- Obavljaće se samo površinski radovi, bez nekih dubljih iskopavanja koja bi mogla da oštete tragove istorije - istakao je Mali i dodao da će se raditi i na poboljšanju uslova u kojima borave životinje u zoo-vrtu. Mali je naveo da će biti otvorena ambulanta za životinje, kao i da je planirano da se kavezi zamene staklenim ogradama.
Upravnik zoološkog vrta Vuk Bojović rekao je da je povećanje vrta zapravo vraćanje na granice koje je imao pre Drugog svetskog rata, kada se prostirao na površini od 14 hektara.
- S obzirom na to da je vrt jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Beograda, potrebno je ulagati u njegovo održavanje, što očekujemo da će grad i učiniti - podvukao je Bojović.
On je naveo da će posle proširenja vrt moći da ugosti nove retke vrste životinja, kao i da će neobični primerci stizati iz svih krajeva sveta.
- Dovešćemo krokodila sa Kube, foke sa Bajkala, žderavca iz Rusije, ženku sibirskog tigra, retke vrste ptica iz Tirgistana i tako od „Vrta dobre nade" napraviti životinjsku oazu sa vrstama koje ne mogu da se vide u državama u okruženju - kazao je Bojović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.