Izvor: Politika, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi dan u najstarijoj srpskoj osnovnoj školi

Na mestu gde je 1804. godine održana đurđevdanska Skupština danas je škola "Karađorđe" koja u kontinuitetu radi 202 godine

U najstarijoj osnovnoj školi u Srbiji "Karađorđe" u Ostružnici, koja je osnovana 1805. godine, juče je pozdravljen 41 đak prvak, na svečanosti kojoj su prisustvovali Dragan Tošić, predsednik opštine Čukarica, Slavko Grujičić, predsednik Prijatelja dece Čukarice, i Slavoljub Stevanović, najstariji meštanin Ostružnice (94). Na mestu škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đurđevdana 1804. godine, održana je Skupština pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Od 1903. postoji zgrada u kojoj je i danas škola, a poslednji put je preuređena šezdesetih godina prošlog veka.

– Škola radi već 202 godine. Ostružnica je bila granični deo između Osmanskog i Austrijskog carstva. Prvi učitelj bio je Nikola Nikolajević koji je završio karlovačku Bogosloviju. Još postoje psaltir i časlavec koji su se učili u školi. Čak i potomci Karađorđevih junaka poput Nikole Stankovića i buljubaše Ranka Uroševića idu danas u istu ovu školu. Nekada je ovo bila jedina škola za naselja Železnik, Umka, Žarkovo, Velika Moštanica i Sremčica. Danas školu pohađa 313 đaka – ispričala je Snežana Lukić, direktor OŠ "Karađorđe". Najstariji meštanin ispričao je da je proizvodio mleko, da je njime snabdevao Beograd i da je od toga živeo. Nekada su u školi, kada je Slavoljub Stevanović išao u nju, bila samo dva odeljenja i dva nastavnika.

Prvake su pozdravili svi prisutni gosti, a njihovi stariji drugari su im priredili priredbu dobrodošlice. Po današnjem planu i programu imaju prilike da biraju udžbenike, a opismenjavanje u šta spada učenje stranog jezika i rada na kompjuteru počinje od prvog razreda. Od predsednika opštine škola je dobila di-vi-di plejer, lopte za fizičku nastavu, a svakom učeniku biće podeljen "Bukvar dečjih prava" pisca Ljubivoja Ršumovića.

N. I.

[objavljeno: 04.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.