Odgovorni samo smenjeni, a neki i napredovali

Izvor: Blic, 18.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovorni samo smenjeni, a neki i napredovali

Jovanović: Ne znam zašto javno

prvobranilaštvo još nije reagovalo

Nakon što ju je gradska vlast smenila sa mesta direktorke Doma zdravlja „Palilula", dr Jasminka Jelić našla je novo zaposlenje. Postala je direktorka jedne privatne farmaceutske kuće. Dr Vladan Šubarević, bivši član gradskog Veća zadužen za zdravstvo, koji je tokom afere podneo ostavku, vratio se na mesto specijaliste ORL u Institut za majku i dete, ali je u međuvremenu postao i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upravnog odbora KBC „Dr Dragiša Mišović".



Čitavu priču oko afera u beogradskom zdravstvu pokrenula je u oktobru prošle godine sekretar za zdravstvo dr Dragana Jovanović. Ona je samo nekoliko dana pošto je postavljena na ovo mesto optužila direktore domova zdravlja „Dr Milutin Ivković" i „Zvezdara" dr Jasminku Jelić i dr Branku Grujuć, kao i direktore KBC „Bežanijska kosa", „Zemun" i „Zvezdara" dr Nikolu Milinić, dr Ivu Berisavac i dr Zorana Ivankovića da su grubo narušili zakone o javnim nabavkama i budžetskom sistemu. Dr Jovanović tada je zatražila i njihovu smenu.

Posle izveštaja Agencije za budžetsku reviziju, Optužbe dr Jovanović potvrdila je i Agencija za budžetsku reviziju koja je utvrdila da je u oba doma zdravlja došlo do kršenja Zakona o javnim nabavkama, a ove dve direktorke su 15. decembra prošle godine smenjene sa funkcija.

Bez direktorskih fotelja od prošle nedelje su i direktori kliničko-bolničkih centara „Bežanijska kosa", „Zemun" i „Zvezdara".

Skup komad nameštaja

KBC „Bežanijska kosa" je klupu za čekaonicu sa tri sedeća mesta platila 200.000 dinara, ofinger sa držačem u boji i držačem za kišobran 13.000 dinara, a čajnu kuhinju čak 750.000 dinara.

DZ „Zvezdara" bio je spreman da firmi

„Medikal sistem" plati 777.906 dinara za konferencijski sto, 592.132 dinara za recepcijski pult obložen antibakterijskim materijalom, kao i 160.570 dinara po komadu za set montažne kabine za presvalčenje i razdvajanje prostora. „Medikal sistem" inače je tužio Grad zbog tendera za nameštaj, ali je sud odbacio tužbu.

- To što je dr Jasminka Jelić nakon brojnih mahinacija i smene sa direktorskog mesta u palilulskom domu zdravlja završila na čelnom mestu jedne farmaceutske kompanije, i to što je bivši član Gradskog veća zadužen za zdravstvo dr Vladan Šubarević, inače kolovođa cele priče oko nameštenih tendera za nameštaj, sada na čelu Upravnog odbora KBC „Dr Dragiša Mišović", uvreda je za ljude i ljudsko dostojanstvo. Ostaje još da se vidi kako će biti „nagrađeni" ostali smenjeni direktori - rekla je za „Blic" sekretar za zdravstvo dr Dragana Jovanović.

Ona kaže da je brine i to što još nije reagovalo Javno pravobranilaštvo grada, jer je na njemu da brani interese Beograda.

- Gradska budžetska inspekcija trenutno kontroliše poslovanje u kliničko-bolničkim centrima „Zemun" i „Bežanijska kosa". Samo ću reći, pre zvaničnog izveštaja, da je do sada svašta pronađeno - istakla je dr Jovanović.

Prema saznanjima „Blica", smenjeni direktori ova tri kliničko-bolnička centra ostaće da rade u ovim zdravstvenim ustanovama. Tek posle izveštaja Agencije za budžetsku reviziju, koji bi trebalo da bude završen do petka, biće poznati i njihovi konkretni propusti.

Inače, procedura je takva da ukoliko je Zakon u nekom slučaju prekršen, Agencija može da zatraži pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka.

„Blic" je juče pokušao da sazna da li je Agencija za budžetsku reviziju reagovala na bilo koji način kada su u pitanju domovi zdravlja „Dr Milutin Ivković" i „Zvezdara" s obzirom na to da su i u jednom i u drugom utvrđene nepravilnosti u radu. Međutim, do zatvaranja ovog broja nismo dobili odgovor da li je dokumentacija prosleđena nadležnim institucijama, niti da li su pokrenute prekršajne ili krivične prijave protiv dve direktorke.

Početkom decembra prošle godine gradonačelnik Dragan Đilas formirao je specijalnu komisiju koja je ispitivala rad rukovodstva tri kliničko-bolnička centra. Ova komisija je utvrdila nepravilnosti u radu KBC „Bežanijska kosa" i „Zemun" koje su, prema njenom mišljenju, uticale na smanjenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

Nalazi specijalne komisije

KBC „Zemun": Zbog kašnjenja, direktor je mogao da traži raskid ugovora sa izvođečem radova na rekonstrukciji dela KBC, kao i naplatu „penala", što nije učinio. Započeti su novi radovi na objektu i za njih je tražen novac iako se, prema Zakonu o javnim nabavkama, ne može raspisati ni tender, kao ni započeti radovi ukoliko novac nije obezbeđen. Nedostaje kompletna tenderska dokumentacija za dodatne radove u delu Operacionog bloka u iznosu od 34 miliona dinara, kao i za radove u starom delu objekta i kotlarnice za proizvodnju pare za vešeraj u iznosu od oko 270.000 evra.

U ovom KBC radi se sa trećinom kapaciteta. Celokupna zdravstvena delatnost je na neprihvatljivo niskom nivou, a direktor je svojom neaktivnošću direktno doprineo da se radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekata sprovode tako da KBC minimalno funkcioniše.

KBC „Bežanijska kosa": Za nabavku nameštaja raspisan je tender, ali je ipak odlučeno da se ova nabavka izvrši pogodbom. Ukupna vrednost nabavke trebalo je da iznosi 100 miliona dinara (uračunat PDV), ali je direktor sklopio ugovor sa ponuđačem „Pharmacia Žad" d.o.o na iznos od oko 106 miliona dinara. Dan kasnije, aneksom ugovora, vrednost nabavke spuštena je na 99,93 miliona dinara. Nekoliko meseci kasnije, KBC traži dodatnih 5,8 miliona dinara uz obrazloženje da je došlo do propusta u broju komada pojedinih delova nameštaja. Direktor je sebi isplatio više od 355.000 dinara za 240 sati mesečno na ime „uvedene pripravnosti", odnosno nekog vida dežurstva. Po naredbi Sanitarnog nadzora Ministarstva zdravlja zatvoren je hitan urgentni prijem hirurgije. Nadležni u ovom KBC nabavili su medicinski nameštaj i pomoćnu medicinsku opremu odstupajući od projektne dokumentacije, a velika sredstva potrošena su i za kupovinu kancelarijskog nameštaja koji se ne može dovesti u vezu sa pružanjem zdravstvenih usluga.

KBC „Zvezdara": Nesklad između izvedenih radova i ispostavljenih troškova po aneksima ugovora, gde se ne slažu obim radova i ugovorene usluge

- KBC radi na prihvatljivom nivou. Direktor je aktivno učestvovao u obezbeđivanju dinamike radova na rekonstrukciji delova klinike, čime je u velikoj meri zadovoljena potreba najsiromašnijih građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.