Kiosci brze hrane na popravnom iz higijene

Izvor: Politika, 18.Avg.2010, 02:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiosci brze hrane na popravnom iz higijene

Najbolje je održavana čistoća uređaja za proizvodnju i čuvanje hrane, a najlošije ruku, gde je svaki treći bris bio neispravan – kaže dr Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor Beograd

Svaki četvrti bris bio je neispravan prilikom poslednje julske kontrole higijenskog stanja u objektima brze hrane, koju je obavila beogradska sanitarna inspekcija. Zato će ugostitelji, kaže dr Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor Beograd u Ministarstvu zdravlja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << morati na popravni ispit iz higijene.

Sanitarni inspektori imali su pune ruke posla pa su od 12. do 27. jula obišli 230 objekata za pripremu toplih i hladnih jela, pića i napitaka koji se služe u originalnoj ambalaži ili onoj za jednokratnu upotrebu, kao što su na primer kafe „za poneti”. Proveru sanitarno-higijenskog stanja obavili su u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i Centrom za ispitivanje namirnica.

Sa radnih površina, uređaja za pripremu i čuvanje hrane, pribora i ruku zaposlenih uzeto je 920 briseva. Pokazalo se da je 238 bilo neispravno, što je 25,87 odsto, odnosno svaki četvrti uzorak nije bio valjan. Doktor Mitrović navodi da je najbolje održavana higijena uređaja za proizvodnju i čuvanje hrane, a najlošije ruku, gde je svaki treći bris bio neispravan. Od 224 brisa uzeta iz rashladnih vitrina i drugih uređaja neispravno je bilo njih 25, što je 11,16 odsto, dok je kod ruku procenat neispravnosti 35,42 odsto.

Od 1190 zaposlenih, koje su inspektori Ministarstva zdravlja obuhvatili ovom kontrolom, njih 34 nije obavilo obavezni zdravstveni pregled. Sve dok ne pribave dokaze o zdravstvenoj podobnosti za rad sa životnim namirnicama odsustvovaće s posla.

– Epidemijskih dešavanja u toku i posle kontrole nije bilo, između ostalog i zbog toga što su u najvećem broju slučajeva u brisevima utvrđene uslovno patogene bakterije poput ešerihije koli, a ne patogene. Ako su uslovno patogene bakterije i dospele u hranu, verovatno nisu dostizale potreban broj od više desetina miliona da bi izazvale oboljevanje – istakao je dr Mitrović.

Zbog uočenih nedostataka sanitarni inspektori naplatili su 181 mandatnu kaznu od po 5.000 dinara, a 23 vlasnika objekata poslali su kod sudije za prekršaje.

– Ovo je pravovremena opomena za sve ugostitelje da mnogo više pažnje posvete čišćenju, pranju, dezinfekciji u objektu i održavanju higijene ruku. Nadamo se da će kaznene mere odigrati značajnu preventivnu ulogu. Ponovo ćemo posetiti one kod kojih je bilo neispravnosti, ali i druge kioske brze hrane koje smo ovoga puta mimoišli – najavio je dr Mitrović.

D. Jokić

objavljeno: 18/08/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Loša ocena brze hrane u kioscima

Izvor: Press, 18.Avg.2010

Higijena u restoranima i kioscima brze hrane u Beogradu nije na najvišem nivou, dok su meso i mlečni proizvodi koje Beograđani u njima jedu nešto bolje ocenjeni Beogradski kiosci brze hrane dobili su jedva prelaznu ocenu za higijenu u kontroli koju...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.