Loša ocena brze hrane u kioscima

Izvor: Press, 18.Avg.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša ocena brze hrane u kioscima

Higijena u restoranima i kioscima brze hrane u Beogradu nije na najvišem nivou, dok su meso i mlečni proizvodi koje Beograđani u njima jedu nešto bolje ocenjeni Beogradski kiosci brze hrane dobili su jedva prelaznu ocenu za higijenu u kontroli koju je, tokom jula, sprovela sanitarna inspekcija. Inspektori nisu bili zadovoljni stepenom higijene u više od 25 odsto objekata. Takođe, prilikom kontrole veterinarske inspekcije kioska brze hrane i restorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz upotrebe je povučeno gotovo 300 kilograma mesa i proizvoda od mesa, kao i 20 kilograma mlečnih proizvoda.Meso i mlečne proizvode u 53 kioska brze hrane i 113 restorana kontrolisala je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede od 10. jula do 10. avgusta, dok je sanitarna inspekcija kontrolisala higijenu od 12. do 27. jula.
Miris, boja i ukus
Samo iz kioska iz prometa je povučeno 20 kilograma mesa, 92 kilograma proizvoda od mesa i skoro deset kilograma proizvoda od mleka.
- Najčešći razlozi neispravnosti hrane životinjskog porekla bili su promene mirisa, boje i ukusa. Zatim, bilo je dosta isteklog roka upotrebe, nepravilnog deklarisanja, kao i mikrobiološke neispravnosti - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
Inspektori Uprave za veterinu podneli su ukupno 22 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jednu prijavu za privredni prestup.
Sanitarni inspektori Odseka za sanitarni nadzor Beograd su u periodu od 12. do 27. jula prekontrolisali sanitarno-higijenski nadzor u 230 objekata brze hrane na teritoriji svih 17 opština, u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd i Centrom za ispitivanje namirnica. Uzeli su 920 briseva sa radnih površina, uređaja, pribora i ruku zaposlenih, i 238 je pokazalo mikrobiološku neispravnost. To znači da je čak svaki četvrti bio neispravan. Ispitivanja su pokazala da se u kioscima brze hrane najbolje održava higijena uređaja, a najlošije higijena ruku zaposlenih, gde je svaka treća osoba koja dolazi u kontakt sa hranom imala neispravan bris sa ruku.
Bolja dezinfekcija
- Epidemijskih dešavanja u periodu kontrole i posle nje nije bilo, između ostalog zato što su u najvećem broju slučajeva utvrđene uslovno patogene, a ne patogene bakterije - naveo je dr Radosav Mitrović, šef Odseka za sanitarni nadzor u Beogradu.
Prema rečima dr Mitrovića, zbog uočenih nedostataka izrečena je 181 mandatna kazna od po 5.000 dinara i podneta su 23 zahteva sudiji za prekršaje.
- Ovo je pravovremena opomena za sve da mnogo više vremena posvete čišćenju, pranju i dezinfekciji u objektu, kao i održavanju higijene ruku. Nadamo se da će izrečene mere odigrati značajnu preventivnu ulogu. Takođe, svi koji su ovoga puta "zgrešili" moraće na popravni ispit iz higijene za nekoliko meseci. Tada će ih sanitarni inspektori opet posetiti, kao i druge objekte koje su ovoga puta zaobišli - ističe dr Mitrović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.