Izvor: RTS, 22.Jul.2020, 14:46

Rekordna ulaganja EBRD u Srbiji od 279 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj postavila je novi rekord ulaganja u Srbiju u prvoj polovini 2020. godine sa 279 miliona evra za nove projekte kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije koronavirusa.
To je više nego dvostruko uloženi iznos u odnosu na prvu polovinu 2019. godine kada je Banka uložila 130 miliona evra.

EBRD je uvećala iznos finansiranja za ključne banke namenjen za podršku malim i srednjim preduzećima koja su pogođena koronavirusom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stavljajući na raspolaganje kredite preko srpskih članica bankarskih grupacija Banka Inteze, Erste Banke, Eurobanke, ProKredit Banke i UniKredit Banke.
Ukupan iznos investicija EBRD je naglo porastao dostigavši rekordno visok nivo u prvoj polovini 2020. godine, jer je Banka brzo reagovala na potrebe ekonomija u razvoju, koje se bore sa uticajem koronavirusa.
Finansiranje je poraslo na nešto preko pet milijardi evra u prvih šest meseci ove godine u zemljama u kojima EBRD deluje, u odnosu na 3,7 milijardi evra godinu dana ranije i prethodni rekord za prvo polugodište od 3,9 milijardi evra postignut u 2016. godini.
Banka je dopunila svoje povećano finansiranje uvećanom podrškom za sprovođenje sektorskih politika.
EBRD ulaže u promociju održivog i inkluzivnog razvoja privatnog sektora u 38 ekonomija u razvoju od Estonije preko Egipta i Maroka do Mongolije.
Ekonomski uticaj infekcije kovid 19 na regione EBRD je ozbiljan i Banka je upozorila u svojoj najnovijoj projekciji za maj na "neizvesnost bez presedana".
Paket solidarnosti za koronavirusEBRD je u martu predstavila svoj Paket solidarnosti za koronavirus - niz mera koje su uvedene da bi se zadovoljile hitne potrebe regiona, uz istovremenu pripremu za snažan oporavak nakon završetka pandemije.
Ključni stub Paketa solidarnosti je okvir kojim se postojećim klijentima obezbeđuju sredstva za hitnu likvidnost i obrtni kapital.
Potražnja za finansiranjem u vanrednim situacijama je bila velika i novi instrument je samo u junu mesecu činio preko milijardu evra ukupnog finansiranja EBRD.
U aprilu je EBRD saopštila da će sve svoje aktivnosti posvetiti bavljenju kovid 19 pandemijom i da očekuje da će do kraja 2021. godine investirati oko 21 milijardu evra.
Od izbijanja epidemije virusa, dinamika povlačenja sredstava je konstantno brža u poređenju sa 2019. godinom.
Donatori su intenzivirali svoju pomoć kako bi podržali Paket solidarnosti Banke sa rekordnim obimom doprinosa za prvu polovinu godine, obezbeđujući toliko potrebno bespovratno i koncesiono sufinansiranje.
Program za olakšavanje trgovineKovid 19 je ozbiljno uticao na trgovinske tokove i dostupnost sredstava za finansiranje trgovine, tako da je EBRD povećala podršku trgovini u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.
U prvoj polovini 2020. godine Banka je finansirala preko 1.000 trgovinskih poslova sa rekordnim prometom od 1,9 milijardi evra. Povećala je svoj limit ukupne izloženosti u okviru programa za 50 odsto na tri milijarde evra.
Pored fokusiranja na hitan odgovor na koronavirus, EBRD radi na tome da osigura da oporavak od pandemije bude otporan na udare i održiv i u skladu sa globalnim klimatskim ciljevima kojima su predviđene obaveze prelaska na niskougljeničnu ekonomiju.
U julu je EBRD predstavila ambiciozne predloge da postane većinski "zelena" banka do 2025. godine.
Prvi projekat realizovan u okviru Paketa solidarnosti bio je instrument vredan 145 miliona evra, namenjen Banci Afrike - BMCE grupi u Maroku, koja je obezbedila podršku za trgovinske aktivnosti, kao i finansiranje za preduzeća koja su zabeležila pad prometa i profitabilnosti.
Pored finansijskih ulaganja, EBRD se koncentrisala na svoj rad u oblasti sektorskih politika kako bi pomogla ekonomijama u svojim regionima da odgovore na uticaj pandemije.
Činjenica da je Srbija u aprilu postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta pozdavljena je kao krupan korak ka podsticanju poljoprivrednog potencijala zemlje
zahvaljujući čvršćoj integraciji u međunarodna tržišta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD postavila novi rekord ulaganja u Srbiju u prvoj polovini 2020. godine sa blizu 300 miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jul.2020

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postavila je novi rekord ulaganja u Srbiju u prvoj polovini 2020. godine sa 279 miliona evra za nove projekte kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije koronavirusa. To je vise nego dvostruko ulozeni iznos u odnosu na prvu polovinu 2019 godine kada je Banka ulozila...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.