Na proleće obnova Beogradske kapije

Izvor: Politika, 27.Dec.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na proleće obnova Beogradske kapije

Novi Sad – Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić potpisali su juče u Gradskoj kući u Novom Sadu protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije u Petrovaradinu.

Čuvena kapija u podgrađu Petrovaradinske tvrđave jedna je od tri pobednika neprofitnog projekta Banke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Inteza „Mesto koje volim”, pokrenutog u maju 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture, organizacije „Evropa nostra Srbija“ i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Projekat obnove Beogradske kapije izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, pod čijim protektoratom se nalazi celokupna Petrovaradinska tvrđava. Konzervatorski radovi će početi na proleće 2013. godine, a obuhvatiće sanaciju gornjih zona, zaštitu od vlage, obnovu fasada i unutrašnjih zidova, rekonstrukciju kolovoza i odvodnjavanje.

Obnovu kapije će finansirati sve četiri potpisnice protokola u ukupnom iznosu od 35 miliona dinara: Ministarstvo i Banka Inteza izdvojiće po 10 miliona dinara, a grad Novi Sad i Pokrajina po 7,5 miliona dinara.

– Veliko je zadovoljstvo kada se postigne dogovor između četiri strane o sufinansiranju projekta koji je deo velikih konzervatorsko-restauratorskih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovo je dobar primer kako treba raditi na očuvanju kulturnog nasleđa Srbije. On pokazuje da su fazni pristup i razvijanje partnerskih odnosa zapravo najbolji put za realizaciju velikih projekata – naglasio je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Beogradska kapija je sagrađena 1753. godine u klasicističkom stilu. Sastoji se od dve različite fasade: spoljna je duga 20, a unutrašnja 40 metara, a visine su 10 metara. Ulazna fasada ima šest stubova, dva prozora i iznad ovalnog prolaza grb Novog Sada. Kapija je duboka 20 metra i u njoj se nalaze četiri uzidane stražare i dva ulaza u bočne prostorije. Sa obe strane ima po dva kolska i dva pešačka prolaza.

– Za naš grad Beogradska kapija ima veliki značaj. Davne 1918. godine oslobodilačka srpska vojska umarširala je u Novi Sad tako što je prošla kroz kapiju i prešla Dunav. Nažalost, u ovaj petrovaradinski spomenik godinama nije ulagano, ali to će se promeniti već po dolasku proleća – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić je istakla da će pored Beogradske kapije u Petrovaradinu, radovi biti izvedeni i na Narodnoj biblioteci na Kosančićevom vencu u Beogradu, kao i da su već uspešno okončani u okviru projekta rekonstruisanja gradskih bedema u Novom Pazaru.

M. Mijušković

objavljeno: 28.12.2012.
Pogledaj vesti o: Banca Intesa

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ugovor o obnovi Beogradske kapije

Izvor: Blic, 28.Dec.2012, 19:28

Direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković, ministar kulture i informisanja Republike Srbije Bratislav Petković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Izvršnog odbora Banke Inteze Draginja Đurić potpisali su protokol o saradnji na programu obnove Beogradske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.