Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2017, 09:31

Inteza tužila pet Todorićevih firmi

Inteza tužila pet Todorićevih firmi

Samo nekoliko nedelja nakon što je „Mudis" u januaru smanjio kreditni rejting „Agrokoru", ova banka iz Beograda hrvatskom koncernu pozajmila 15 miliona evra, piše „Politika".

Pred Privrednim sudom u Beogradu ova banka je pokrenula parnični postupak i tužila: „Konzum", „Jamnicu", „Zvijezdu", „Agrokor trgovine" i PIK „Vrbovec".

Banka Inteza iz Beograda pozajmila je Ivici Todoriću, vlasniku „Agrokora", 15 miliona evra 31. januara ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uoči eskalacije njegove dužničke drame. Bilo je to samo nekoliko nedelja nakon što je agencija „Mudis" snizila kreditni rejting ovoj hrvatskoj kompaniji uz mogućnost bankrota zbog „slabijeg poslovnog rezultata iz 2016. godine i visokog nivoa zaduženosti grupe". Nekoliko meseci kasnije (u aprilu) hrvatski Sabor usvojio je Zakon o sistemski važnim kompanijama, popularno nazvan „leks Agrokor" kojim je država uvela prinudnu upravu u Todorićevu firmu, podseća „Politika" .

Mudis:Šanse kreditora za povrat duga od Agrokora 35 do 65%

NJUJORK - Rejting agencija Mudis (Moody's) ocenila je danas, povodom rezultata revizije poslovanja Agrokora u prošloj i 2015. godini objavljenim u ponedeljak, da će za postizanje nagodbe koju je najavio vanredni povereneik Ante Ramljak biti potrebno dosta vremena.

Oglasivši se povodom situacije u hrvatskom koncernu prvi put otkako je donet "leks Agrokor" i uvedena vanredna uprava, Mudis je naveo da Ramljak namerava da predloži nagodbu svim kreditorima, ali da datum nije određen, prenosi Jutarnji list.

"Budući da su mnogi kreditori već pokrenuli tužbe protiv Agrokora u nekoliko zemalja, postizanje takve nagodbe moglo bi da potraje", piše u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, prosečni izgledi Agrokorovih kreditora za naplatu potraživanja su između 35 i 65 posto, ali više naginju prema nižem procentu.

"Međutim, očekujemo da su izgledi povrata neosiguranog duga sa senioritetom manji od 35 posto, u skladu sa C rejtingom koji ti instrumenti imaju", ističu iz Mudisa.

Dobavljači su, inače, već objavili da nisu spremni na otpise potraživanja veće od 15 posto.

Početkom godine je Mudisovo snižavanje rejtinga Agrokora bio jedan od prvih javnih signala da je koncern u velikim problemima, dodaje Jutarnji.

Detalji o ovoj kreditnoj podršci u predvečerje dužničke drame hrvatskog tajkuna isplivali su iz izveštaja revizorske kuće „Prajs Voterhaus Kupers", koji je javno dostupan na sajtu „Agrokora". U tom dokumentu može da se vidi i da su dužnik i poverilac upravo zbog ove kreditne podrške završili na sudu. Kako piše u revizorskom izveštaju, Banka Inteza a. d. Beograd je, pred Privrednim sudom u Beogradu, pokrenula parnični postupak i tužila „Konzum", „Jamnicu", „Zvijezdu", „Agrokor trgovine" i PIK „Vrbovec". Od „Konzuma", koji je jedan od jemaca, traži se plaćanje duga po kreditu u ukupnom iznosu od 15.391.555,89 evra.

Slučaj „Dijamant"

Kako je „Politika" već objavila, Inteza je i pred Privrednim sudom u Zrenjaninu već pokušala da zaštiti svoja potraživanja prema „Agrokoru". Zbog zajma od 15 miliona evra zrenjaninski sud je već doneo rešenje kojim su na „Dijamant" stavljene privremene mere. Uprava „Agrokora" sada ima zabranu opterećenja i otuđenja. To znači da Ante Ramljak, prinudni upravnik koncerna, ne može da proda akcije „Dijamanta" niti da ih založi kao garant za neku novu kreditnu liniju. Inače, „Agrokor" u „Dijamantu" ima 96,15 odsto vlasništva. Sa druge strane Banka Inteza, može da proda akcije „Dijamanta" na koje je sud stavio privremene mere kako bi namirila dug koji „Agrokor" nije platio. Banka to, međutim, još nije učinila.

U konkretnom slučaju zanimljivo je i to da „Dijamant" nijedan dinar nije dužan Intezi, ali da je sud na ovu kompaniju stavio blokadu.

Iz „Dijamanta" su za „Politiku" tvrdili da niti su bili potpisnici ugovora o kreditu, niti su bili garant, niti jemac da će novac Intezi biti vraćen. U ovoj firmi ne negiraju da su ranije poslovali sa ovom bankom, kao i da su svojevremeno pozajmili dva miliona evra. Zajam su u potpunosti isplatili u junu ove godine, u skladu sa ugovorom, dodaju.

Međutim, sud je doneo rešenje kojim se upravo na „Dijamant" stavljaju privremene mere, pa je zrenjaninska uljara, koja nije jemčila za ovaj kredit, u praksi postala kolateral. Formalno-pravno, kompanije koje u Srbiji posluju u okviru ovog hrvatskog koncerna ne mogu da budu garanti za krovne kredite „Agrokora". To nije moguće ni po Zakonu o deviznom poslovanju. Ipak, s obzirom na to da su firme koje posluju u okviru „Agrokora" zapravo spojeni sudovi, i ovdašnje kompanije tako u praksi postaju sredstva obezbeđenja za kredite koje je svojevremeno uzimao Ivica Todorić.

Tako se dogodilo da „Dijamant" u praksi postane garant za „Agrokorov" kredit. „Dijamant" je emitent-izdavalac 261.987 akcija koje su u vlasništvu „Agrokora". I na osnovu te činjenice Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se „Agrokoru" zabranjuje raspolaganje ovim akcijama.

„Idea", koja posluje u Srbiji, pripojena „Merkatoru" bez nadoknade. Rashod oko 140 miliona evra

U izveštaju o reviziji „Konzuma" na još jednom mestu spominje se nalaz koji ima veze sa Srbijom. U tom dokumentu piše da se najveća ispravka u bilansima odnosi na pripajanje „Idee" trgovinskom lancu „Merkator" iz 2014. godine. Revizori su uočili da je „Idea", koja posluje u Srbiji, pripojena „Merkatoru" bez nadoknade. To međutim, „Konzum" nije prikazao kao trošak u svojim bilansima. Revizori procenjuju da je rashod koji je po tom osnovu nastao iznosio više od milijardu kuna, odnosno oko 140 miliona evra.

U izveštaju se dalje navodi da je postojao plan da „Idea" tokom 2015. godine proda nekretnine kako bi pokrila svoje obaveze prema „Konzumu". To se, međutim, nije dogodilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.