Inteza: Neto dobit 422 mil. €

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inteza: Neto dobit 422 mil. €

Beograd -- Bankarska grupa Inteza Sanpaolo ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 422 miliona evra, naspram 1,27 milijardi evra u istom periodu 2012.

Operativni prihod u prvom polugođu 2013. dostigao je 8,2 milijarde evra, što je pad od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi u saopštenju, operativni troškovi u prvih šest meseci tekuće godine, u iznosu od 4,10 milijardi evra, smanjeni su za 7,7 procenata u odnosu na uporedni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << period 2012.

Tekući računi i depoziti u posmatranom periodu porasli su za 5,1 procenat u odnosu na kraj 2012. godine.

Banka je povećala rezervisanja za gubitke od kredita za 24,8 odsto u periodu januar-juni 2013. godine, na 2,56 milijardi evra, u odnosu na prvu polovinu 2012.

Grupa se fokusirala, dodaje se u saopštenju, na dodatno jačanje rezervi pred buduću reviziju kvaliteta aktive i sprovođenje "stres testa" na evropskim bankama, zatim na povećanje stepena pokrivenosti nenaplativih kredita na 44,2 odsto u drugom kvartalu 2013, kao i na dalje jačanje pokazatelja adekvatnosti kapitala, iako je on već znatno iznad zakonskih obaveza.

Pro-forma odnos osnovnog kapitala potpunim faznim prilagođavanjem Bazelu 3 bio je na kraju juna 2013. na nivou od 11 odsto u odnosu na 10,6 procenata na kraju godine 2012, što je jedan od najviših nivoa među velikim evropskim bankama.

Velika pažnja poklonjena je i jačanju likvidnosti i sposobnosti finansiranja, o čemu svedoče likvidna sredstva od 127 milijardi evra i velika dostupnost nezaloženih slobodnih sredstava u centralnim bankama, koja odgovaraju likvidnosti od 85 milijardi evra na kraju juna 2013. godine.

Izvršni direktor Inteze Sanpaolo, Enriko Kukiani, izjavio je da Grupacija dobro pripremljena da se nosi sa svim izazovima i da ih iskoristi zahvaljujući jasnoj strategiji koja se fokusira na šest prioriteta.

Među njima su poboljšanje kapitalne pozicije, visoka likvidnost, koja već prevazilazi ciljane vrednosti Bazel 3 standarda za 2018-2019, jaka rezervisanja, smanjenje rizika, povećanje prihoda od naknada i provizija, i upravljanje troškovima.

"Ponosan sam na to šta je Inteza Sanpaolo postigla, što je banka sa snažnim bilansom i izuzetnim osnovama. Ako i kada se desi nova faza panevropske konsolidacije, mi ćemo biti atraktivan, stabilan i efikasan igrač, potencijalni partner, sa snažnom pozicijom za pregovaranje", ocenio je Kukiani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BMW Motorrad u prvoj polovini godine beleži povećanje prihoda od 15.9%

Izvor: Moto.rs, 06.Avg.2013

Kada je reč o podacima za prvu polovinu godine BMW Motorrad je poslovao dobro. Prihodi su povećani za 6.2% dok je EBIT 14.1% višu nego u prvoj polovini 2012. godine. Prodaja za prvih šest meseci je dostigla novi rekord za pomenuti period pri čemu je uvećana za 9.7% u odnosu na prvih šest...

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.