Đurić: Hitno rešiti problem deficita budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Hitno rešiti problem deficita budžeta

BEOGRAD -

Kratkoročne mere vlade za privredni oporavak trebalo bi da budu usmerene na rešavanje problema deficita budžeta i suštinsku reformu javnog sektora, ocenila je Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Inteza banke i podpredsednica Nacionalnog saveta za privredni oporavak koji danas zaseda.

Đurić je u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN naglasila da je u vrlo kratkom roku neophodno povećati određene kategorije poreza, ograničiti rast plata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u javnom sektoru i uvesti štednju na svim nivoima izvršne vlasti.

"Paralelno sa tim, potrebno je pokrenuti proces reformi koji će trajno poboljšati uslove poslovanja u Srbiji", naglasila je ona.

Đurić je ukazala da je srpska privreda nekonkurentna na međunarodnom tržištu, nedovoljno produktivna i visoko zavisna od priliva stranog kapitala.

Ona je, takođe, ukazala da javni sektor nije reformisan, neefikasan je i predstavlja ozbiljno ograničenje za oporavak privrede.

"Suočeni smo sa problemom visoke stope dugoročne nezaposlenosti, dostigli smo i gornju granicu javnog duga. Privatni sektor je nedovoljno razvijen i često bez prave podrške države", istakla je Đurić, ocenivši da su svi ti problemi ozbiljni, a vreme za njihovo rešavanje vrlo ograničeno.

Prema njenom mišljenju, očuvanje stabilnosti bankarskog sistema od suštinske je važnosti za svaku privredu, pa i našu.

Na pitanje kako će funkcionisati Savet u kome se nalaze i oni koji se zalažu za fiksni kurs i zamrzavanje obaveza prema bankama, Đurić je navela da ne misli da su bilo kakvi pritisci ovog tipa na bankarski sistem dobri.

"Mišljenja sam da nesmotrene izjave mogu imati dalekosežne negativne posledice na celu zemlju. Isto mislim i kada je reč o monetarnoj politici", rekla je Đurić.

Prema njenim rečima, u situaciji u kojoj se nalazi naša ekonomija prostora za neodgovorno vođenje ekonomske politike nema.

"U svim segmentima, pa i kada je reč o politici deviznog kursa, moramo se voditi opštim interesima, a ne interesima pojedinačnih grupacija", zaključila je Đurić.
Pogledaj vesti o: Banca Intesa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.