Tri godine za izgradnju pumpe

Izvor: B92, 06.Sep.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine za izgradnju pumpe

Beograd -- Za izgradnju benzinske pumpe zbog komplikovane papirologije potrebno je najmanje godinu i po dana i ulaganje od oko 1,8 miliona evra.

Koliko je potrebno da bi se povratilo uloženo tek nema govora među naftnim kompanijama, pogotovo od kad je kriza i u prodaji goriva.

Pre pet-šest godina gradnja pumpe je mogla da se isplati i za godinu dana, ali odavno je potreban višestruko veći rok.

"Vrednost same gradnje pumpe kreće se od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milion do 1,8 miliona evra zavisno od tipa stanice, odnosno da li je gradska ili je na autoputu", objašnjeno je nezvanično u jednoj od stranih naftnih kompanija koje rade u Srbiji.

I duge pripreme za gradnju velika su prepreka. Kako kaže naš sagovornik, minimalni period za realizaciju projekta je godinu dana i to u idealnim uslovima.

"Sve zavisi od urbanističkog plana, odnosno da li je na željenoj lokaciji predviđena gradnja benzinske stanice ili ne. Ako nije predviđena, taj period se znatno produžava i obično traje od dve do tri godine", kaže sagovornik.

Za same radove treba oko tri meseca, ako se ne čeka upotrebna dozvola. A, po zakonu o planiranju i izgradnji, investitor ima pravo na probni rad od šest meseci. O tome gde im je teže dobiti dozvolu na lokalnom ili na ministarskom nivou, naš izvor kaže da su lokalne samouprave agilnije od ministarstava, ali se vremensko trajanje ne može precizirati, jer proces dobijanja dozvola zavisi od lokacije na kojoj se gradi.

"Bolja koordinacija službi koje izdaju dozvole bila bi najkorisnija, jer postoje preklapanja i često se događa da se za nešto što je već pribavljeno i predato jednoj službi institucije, dobije zahtev za dostavu od druge", objašnjava naš izvor.

Kao primedbu, strani naftaši ističu i dugo čekanje na odgovore, jer mnoge institucije ne odgovaraju u zakonski predviđenom roku. S druge strane, ti rokovi važe kada se od investitora traži dopuna dokumentacije ili dodatna procedura.

Lakše je završiti procedure i izgraditi pumpu u manjim gradovima, jer se sve odvija na jednom mestu i manja je administracija, a imaju i bolju komunikaciju između službi.

"Čini se da su u manjim mestima svi energičniji, jer je manje ulaganja i više su okrenuti ispunjavanju zahteva investitora, dok su u većim mestima ove investicije uobičajene i zainteresovanost je manja", tvrdi izvor "Novosti".

Kako kaže sagovornik, procedure za dobijanje dozvola su skoro iste u svim zemljama u okruženju, ali je veća svest o značaju investicija. Sve se završava brže i sa manje problema.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.