Tehnološki giganti osvajaju bankarsko tržište: Hoći li zbog njih skočiti kamate na štednju?

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 12:11

Tehnološki giganti osvajaju bankarsko tržište: Hoći li zbog njih skočiti kamate na štednju?

Kompanija Epl nedavno je omogućila svim vlasnicima njihove Apple Card kreditne kartice da otvore i štedni račun.

Ovaj račun će se u potpunosti koristiti putem aplikacije na iOS uređajima, a njegovo održavanje će biti potpuno besplatno.

Takođe, za razliku od gotovo svih banaka, nema ni uslova za najmanji dozvoljeni depozit, što će u praksi značiti da je štedni račun moguće otvoriti i samo 10 ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 100 dolara, piše Al Džazira.

Ono što je bilo posebno iznenađenje i za globalne finansijske stručnjake, i za bankare sa Vol strita, jeste godišnja kamata na štednju od čak 4,15 odsto, što je gotovo 10 puta više od američkog, te 12 do čak 15 puta više od evropskog bankarskog proseka. Ekonomisti navode i da je u nekim slučajevima to za čak 415 puta više od najnižih kamata na štednju u SAD (koje često iznose samo 0,1 do 0,5 odsto, a u nekim bankama čak i 0,01 odsto).

Zbog toga se očekuje da klijenti koji drže štednju sa ovim minimalnim kamata u narednom periodu jednostavno pređu na Apple štednju. Imajući u vidu koliko iPhone i iOS korisnika ima samo u SAD, ovaj potez kompanije Apple može imati i ogroman uticaj na samo bankarsko tržište.

Treba reći i da je Apple i dalje samo „vlasnik tehnologije“ (technology provider), te da same finansijske usluge idu kroz banku-partnera Goldman Sachs. Sve što će korisnicima biti potrebno je odobrena „Apple Card“ kartica i aplikacija „Wallet“, koja već dolazi instalirana na iOS uređajima.

Hoće li i banke povisiti kamate na štednju?

Ovakav potez Epla i Goldman Saksa može navesti i druge "standardne" banke da povećaju kamatne stope na svu štednju, što se poslednjih nekoliko i godina praktično nije dešavalo, iako su američke Federalne rezerve kao glavno regulatorno telo podigle svoje referentne stope na 4,75 do pet odsto.

Federalne rezerve su najavile i nove slične poteze u narednom periodu, kako bi uticale na smanjenje inflacije i dalje povećanje bankarskog obima u dolarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.