Sopstveni Apple microLED ekrani za iPhone telefone

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Maj.2023, 07:30

Sopstveni Apple microLED ekrani za iPhone telefone

Apple je u poslednjih deset godina uložio najmanje milijardu dolara u istraživanje i razvoj microLED tehnologije. Prema novim informacijama do kojih je došla publikacija Nikkei, Apple je čak dizajnirao i probnu proizvodnu opremu, a sklopio je i partnerstvo sa kompanijama LG Display i TSMC za određene komponente koje se koriste u proizvodnji ovih ekrana. Konačni cilj kompanije Apple je da donese microLED tehnologiju na iPhone >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << uređaje, u isto vreme smanjujući oslanjanje na Samsung koji trenutno proizvodi većinu iPhone ekrana.
Šta je microLED MicroLED tehnologija je sledeća generacija ekrana sa sopstvenom emisijom svetlosti, koji stiže nakon OLED modela. Samsung je pre pet godina na CES 2018 sajmu potrošačke elektronike predstavio prvu generaciju ovih ekrana. Njihov osnovni kvalitet leži u činjenici da svaki pojedinačni piksel raspolaže diodom koja samostalno emituje svetlost. To u značajnoj meri poboljšava kvalitet prikaza slike i omogućuje bolje uglove gledanja, bolje osvetljenje i veći odnos kontrasta.
Pošto je ekran često najskuplja pojedinačna komponenta u iPhone uređaju, postoji velika mogućnosti za uštedu troškova ukoliko kompanija ne bude morala da se oslanja na Samsungovu intelektualnu svojinu u nameri da obezbedi visokokvalitetne OLED panele za iPhone.


Međutim, proizvodnja microLED ekrana je složena i ima dosta izazova kada je reč o masovnoj proizvodnji. Nikkei piše da je Apple microLED tehnologija još uvek u ranoj fazi, ali da žele da se microLED ekran nađe na Apple Watch-u već 2025. godine. Nikkei takođe piše da Apple trenutno ima microLED istraživačke kapacitete u SAD, Tajvanu i Japanu.
Apple Watch će biti prvi uređaj sa ovim ekranom, jer je u početku lakše napraviti manji microLED ekran. Možda će za pet godina Apple biti spreman za masovnu proizvodnju microLED ekrana i to ne samo za iPhone uređaje.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.